S’aconsegueix un tractat internacional per la prohibició de les bombes de dispersió

Written by Centre Delàs on . Posted in Armamentisme

La conferència internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió (o clúster) de Dublín va ser, tal com estava previst, la definitiva.
Centre Delàs, Materials de Treball, núm. 34 (juny 2008)


També com molts prevèiem, els interessos dels més poderosos van estar presents i en bona mesura es van veure satisfets. Així i tot, es va notar el contrapès de la societat civil de tot el món que, sense cap dubte, va fer que els interessos econòmics i polítics no prevalguessin més que en aspectes minoritaris sobre els humanitaris. Finalment, el tractat va ser acceptable i acollit amb satisfacció per totes les parts implicades. L'absència dels grans països productors (EUA, Rússia, Xina, Índia, Israel) no va ser un obstacle ja que, salvant les distàncies, s’assembla a l'ocorregut amb el tractat de prohibició de les mines antipersona. I sembla molt probable que en pocs anys l'ús, fabricació, emmagatzematge i venda de municions de penjoll estarà totalment estigmatitzat.
No obstant això, el bon resultat del tractat no ens ha de fer cedir en la nostra obstinació per continuar treballant pel desarmament i, en concret, per eliminar completament aquest tipus d'armament de la faç de la Terra. No oblidem que els punts febles del tractat són la possibilitat d'utilitzar bombes de dispersió en operacions militars conjuntes entre estats signants i aquells que no hi estiguin sotmesos, i que siguin usuaris de bombes de dispersió. És el cas de les operacions que en l'àmbit de l'OTAN poden donar-se entre alguns països europeus signants i els EUA. Un altre punt feble és l'exclusió del tractat de certs tipus municions de fragmentació que a causa de les seves característiques i avanços tecnològics no tenen els efectes indiscriminats de les tradicionals municions de dispersió. En ambdós casos hauríem d'estar alerta perquè els estats no facin ús d'aquestes vies d’escapament al compliment del tractat.

Afortunadament, l'Estat espanyol ha cedit a les exigències de la comunitat internacional i de la campanya per la prohibició de les bombes de dispersió espanyola, de la qual el Centre Delàs forma part activament. Però l'ambigu posicionament que des d'un inici va tenir el Govern espanyol ens fa pensar que en qualsevol moment pot intentar escapar de les seves obligacions al respecte.

Exigim, per tant, una prompta ratificació del tractat i una aplicació immediata de mesures unilaterals per part del Govern espanyol, fins i tot abans de la seva signatura al desembre a Oslo, perquè cessi immediatament la fabricació de bombes de dispersió en territori espanyol i es destrueixin els arsenals existents abans de la data establerta en el tractat. Demanem també a les autoritats espanyoles que donin un pas mes enllà i prohibeixin per llei qualsevol tipus de relació entre ciutadans de l'Estat espanyol i les bombes de dispersió. Ens referim al finançament i participació accionarial d'entitats financeres espanyoles en la indústria militar que fabrica aquesta munició tan mortífera. No seria acceptable que mentre Espanya es compromet a no fabricar, vendre, emmagatzemar o usar aquest tipus d'arma, els bancs espanyols ajudin a la seva producció en altres països no signants del tractat.

Felicitem el Govern espanyol per haver acceptat finalment un tractat que obliga que les dues empreses fabricadores de bombes de dispersió a Espanya (Instalaza i Expal) es vegin obligades a deixar de fer-ho. Sabem que no és fàcil per al Govern enfrontar-se a l'entramat economicomilitar, però amb decisions que afavoreixen el desarmament i la pau sempre s'obtenen beneficis per a la societat i fins i tot rèdits polítics, perquè la societat espanyola ha demostrat clarament en la seva història recent el rebuig a la guerra i a la seva preparació. La prohibició de les bombes de dispersió ens mostra que el treball pel desarmament és necessari i efectiu. Primer va ser la prohibició i estigmatització de les mines antipersona, ara la de les municions de dispersió, demà, si ens mantenim units i ferms en els propòsits, la que ens proposem.