Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

El giro epistemológico de Vicent Martínez Guzmán

Written by Pere Ortega on . Posted in Cultura de pau

Texto leído en el homenaje tributado a Vicent Martínez Guzmán en la asamblea de la asociación AIPAZ en Granada el 30/11/2019. Pere Ortega

Vicent Martínez Guzmán (1949-2018), catedrático emérito de filosofía en la Universidad Jaume I de Castellón, nos dejó en agosto del pasado año. Tuve la suerte, desde su llegada a Barcelona, donde vino a hacer de abuelo y cuidar a sus nietas (filosofía de los cuidados), en ser vecino/s (junto con Tica Font) de Vicent, y poder contar con su amistad. Esto me permitió poder dialogar sobre múltiples cuestiones con él, y como no, las relacionadas con la paz.

Seguretat a la ciutat: una visió social

Written by Pere Ortega on . Posted in Cultura de pau

Pere Ortega - Article publicat al Diari Ara - 20/09/2019

Els governs han de donar resposta davant l'alarma social, però no solament amb els mitjans clàssics

És cert que l'augment del 30% dels índexs de furts i crims a la ciutat de Barcelona és una realitat que cal administrar amb cura, perquè pot trencar els lligams de cohesió social que tota societat necessita. Els primers efectes negatius del discurs de la por ja s’han fet notar en les manifestacions de veïns reclamant més presència policial, i en l’aparició de grups de veïns autoorganitzats per perseguir delinqüents, un fet que obre el camí a l’aparició de grups incontrolats d’ultradreta.

Hablemos de las violencias urbanas

Written by Tica Font on . Posted in Cultura de pau

Tica Font - Artículo publicado en Público.es - 31/10/2018

Según la OMS cada año más de 1,6 millones de personas pierden la vida de manera violenta en un homicidio, tres veces más que los muertos provocados por las guerras. Estas cifras representan la punta del iceberg, puesto que otros actos violentos contra la integridad física de las personas, no son computados estadísticamente y no hay registros sobre los mismos.

Invertir gastos militares en mayor seguridad

Written by Jordi Calvo on . Posted in Cultura de pau

Jordi Calvo - El Periódico - 30/04/2018

El SIPRI presenta este miércoles, 2 de mayo, los datos de gasto militar mundial del 2017, un buen indicador para entender la manera en que un país gestiona su seguridad. Ese mismo día, la campaña internacional sobre los gastos militares (GCOMS, en sus siglas en inglés) del International Peace Bureau (IPB), coordinada desde Barcelona por el Centro Delàs, realiza más de un centenar de acciones de protesta en todo el mundo.

Desmilitaritzar l'eduació: via essencial per aconseguir un món més pacífic

Written by Ainhoa Ruiz on . Posted in Cultura de pau

ICIP Policy Paper núm. 16 - Ainhoa Ruiz - març 2018

Ens trobem davant d'un augment de la militarització mundial per part de les polítiques estatals: despesa militar, comerç d'armes, represa del servei militar obligatori, pressupost a la R+D militar, militarització de fronteres i procés de securitització de problemàtiques socials, que passen a ser tractades com a amenaces per la seguretat de l'Estat. En aquest context global, l'Estat Espanyol reprèn el projecte per introduir l’assignatura de "Cultura de Defensa" a les escoles, i els espais i fires que ofereixen sortides laborals i educatives als joves a Catalunya continuen mantenint la presència de l'exèrcit. La militarització es justifica com una qüestió de seguretat pel terrorisme transnacional principalment. Amb un rècord mundial de més de 65 milions de persones desplaçades de casa seva, el militarisme ha demostrat no ser capaç de resoldre els problemes de seguretat globals. En lloc d'avançar en polítiques de cooperació i seguretat humana, el militarisme -com li és propi- envaeix tots els sectors socials. Mentrestant, mocions històriques com la 55/XI aprovades al Parlament per la Desmilitarització de Catalunya continuen sense fer-se efectives.

Gene Sharp y las revoluciones noviolentas

Written by Pere Ortega on . Posted in Cultura de pau

Pere Ortega - Público - 23/02/2018

La muerte de Gene Sharp, máximo teórico de las propuesta de noviolencia de Gandhi de ja a los movimiento sociopoliticos un gran legado.

La ciència, una eina per a la construcció de pau

Written by Pere Brunet on . Posted in Cultura de pau

Pere Brunet - Revista Per la Pau de l'ICIP - febrer de 2018

Avui en dia, en un món desigual i amb necessitats extremes, la ciència es fa indispensable en el treball per la pau i per tot allò que cal per a poder tenir cura de totes les persones, presents i futures. Perquè, com bé diu l’economista Herman Daly, el que ara ens cal és un plantejament ètic i ecològic radical, que ens porta a un gran repte: aquest segle, si volem sobreviure com a espècie, haurem de fer compatible un fort creixement del nivell de desenvolupament humà a escala planetària amb una reducció de recursos als països rics. No és una tasca fàcil, però és el que comporta qualsevol plantejament d’equilibri ecològic. Per sort, la ciència i la tecnologia ens donen i ens poden donar recursos per eradicar la fam i la pobresa, per millorar l’atenció sanitària, suprimir la injustícia energètica i assolir la resta d’objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU. Eines per a l’aprofitament de l’aigua, sistemes distribuïts d’accés a l’energia verda, nous mitjans per a fer front a les malalties i solucions per a molts altres problemes. És cert que es pot argumentar que la ciència també es troba al darrera dels grans avenços en armament i sistemes de destrucció, però és que moltes eines de la ciència i la tecnologia són de doble ús. Els drons, per exemple, poden salvar vides en rescats a la muntanya i també matar persones a distància. Hem après a fabricar eines meravelloses, però nosaltres som els únics responsables del seu ús. Tenim i tindrem eines molt poderoses per a construir la pau; només cal que decidim usar-les per a objectius ètics, de pau i de cura de les persones i no per a destruir. Perquè només nosaltres en som els responsables.

La guerra como causa de los atentados

Written by Pere Ortega on . Posted in Cultura de pau

Pere Ortega - Público - 05/09/2017

Tras los atentados ocurridos en Barcelona y Cambrils el 17 de agosto se han producido múltiples interpretaciones, las más burdas relacionan los atentados con el Islam y el mundo árabe al haber sido reivindicados por Daesh. Nadie, que yo sepa, ha mencionado que eran unos jóvenes catalanes de Ripoll (algunos escribían y hablaban el catalán), eludiendo su religión y orígenes familiares. Ese tipo de análisis significa que hay una carga peyorativa negativa hacia el mundo musulmán que desgraciadamente induce a la islamofobia.

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org