Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

En memòria de Joseph Rotblat

Written by Centre Delàs on . Posted in Cultura de pau

“Per damunt de tot, recordeu la vostra humanitat”. Amb aquesta apel•lació a l’ésser humà que tota ciutadana i ciutadà porten dins, el desaparegut científic britànic d’origen polonès Joseph Rotblat finalitzava el seu discurs en la recepció del Premi Nobel de la Pau de 1995 compartit amb les Conferències Pugwash.
Centre Delàs. Materials de Treball, núm. 27 (novembre 2005)


Des que el 1944 abandonés el Projecte Manhattan per al disseny i construcció de la bomba atòmica fins pràcticament el final dels seus dies el passat 31 d’agost, va tenir un paper actiu i compromès en la denúncia del perill que suposen les armes nuclears i va personalitzar, juntament amb altres famosos científics com Albert Einstein, una de les posicions més clares en contra de la “neutralitat moral” de la ciència en la segona meitat del segle XX.

El missatge que desitjava transmetre insistentment una vegada i una altra en les seves conferències i actes públics era quasi un advertiment a la humanitat: “la conquesta d’un món sense guerres té un únic propòsit: la supervivència”, és a dir, o fem desaparèixer les armes nuclears i les guerres, o el que desapareixerà serà la humanitat.

El seu convenciment que no existia una tercera via va ser sense dubte fruit de la proximitat als cercles científics que van possibilitar el desenvolupament de les armes nuclears els anys més agres de la guerra freda, i de la constatació de l’efecte pervers que provocava en els científics d’ambdues potències el que ell anomenava la “psicologia de la guerra”, per la qual l’ideari s’anava modificant des de la necessitat de l’arma per a la dissuasió fins a la necessitat de l’arma per a l’ús.

Entre les seves nombroses publicacions i llibres, es troben les referències següents:

Scientists in the Quest for Peace: A History of the Pugwash Conferences on Science and World Affairs (1972)

Scientists, the Arms Race and Disarmament. A UNESCO/Pugwash Symposium (1982)

“Leaving the Bomb Project”, Bulletin of the Atomic Scientists, 41 (1985)

Conjuntament amb J. Steinberger and B. Udgaonkar, Nuclear-Weapon-Free World: Desirable? Feasible? (1993)

Nuclear Weapons: The Road to Zero (1998)

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org