Pau Global 129 abril 2018

 

 - - -
logo newsletter

PAU GLOBAL

Butlletí electrònic en català i castellà del Centre Delàs d'Estudis per la Pau

Número 129, abril 2018

(más abajo, versión en castellano)

El Centre Delàs d'Estudis per la Pau té com a missió el foment d'una cultura de pau i la construcció d'una societat desarmada, i per això es dedica a sensibilitzar sobre els efectes perversos de les armes i el militarisme.

Agenda

Coneix les ponents que participaran en les Jornades "Qui arma els conflictes i les guerres? Responsabilitats d’Europa i mecanismes de control"

Cartel Web-001 1El Centre Delàs d'Estudis per la Pau i l'Escola de Cultura de Pau de la UAB, organitzen les jornades "Qui arma els conflictes i les guerres? Responsabilitats d’Europa i mecanismes de control", que tindran lloc la tarda del 16 de maig de 2018 a l'Auditori Blanquerna de Barcelona.

L'acte comptarà amb amb la participació de reconegudes expertes i investigadores sobre exportacions d'armes i despesa militar, per reflexionar sobre el comerç d’armes europees a conflictes, la legislació, mecanismes de control i incompliments i a quins conflictes van a parar les exportacions europees.

Us podeu inscriure a les Jornades omplint el formulari d'inscripció aquí.

 

Els periodistes Rosa Maria Calaf i Ramón Lobo abordaran els conflictes globals i la pau en un Diàleg sobre Pau i Seguretat Humana el 24/05 

El dimecres 24 de maig de 2018, de 19h a 21h, la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès acollirà la segona trobada del Cicle de Diàlegs sobre Pau i Seguretat, que aquesta vegada abordarà els conflictes globals i la pau des de la mirada del periodisme. Sota el títol "Corresponsals de guerra: una mirada als conflictes globals", la conversa comptarà amb dos reconeguts periodistes i corresponsals espanyols, Rosa Mª Calaf, periodista i ex-corresponsal de RTVE, i Ramón Lobo, periodista i ex-corresponsal de El País.

El cicle l'organitzen el Centre Delàs d'Estudis per la Pau i la Universitat Internacional per la Pau, amb l'objectiu d'abordar des de diferents àmbits el repte de construir polítiques de seguretat i defensa basades en la cultura de pau i la seguretat humana.

Notícies

Els GDAMS apleguen més de 100 accions arreu per a la reducció de la despesa militar

Els Dies Globals d’Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS) han comptat enguany amb una àmplia participació que ha mobilitzat gent de més 25 països que, sota el lema “Reduir el 10% dels actius militars ajudarà a salvar el nostre planeta. Actúa!”, han organitzat i participat en més d'un centenar d'accions per reclamar la reducció de la despesa militar. 

A l'Estat espanyol, entre altres accions, la campanya va fer una valoració pública de les dades sobre la despesa militar mundial publicades pel SIPRI, en una roda de premsa a LaFede.cat que va comptar amb la participació de les principals entitats de pau catalanes i del periodista i activista David Fernàndez.

Disponible la nova base de dades internacional de Banca Armada


En aquesta nova eina presentem dades actualitzades relacionades amb el finançament de la indústria d'armament entre 2011 i 2017 per entitats financeres identificades com “Banca armada”, entre les quals es troben els principals bancs, empreses asseguradores, fons de pensions, fons de patrimoni sobirà i institucions públiques arreu del món.

Feu clic aquí per accedir a la base de dades.

Membres del Centre Delàs participen a la trobada del Board del IPB a Ginebra

El cap de setmana del 23 d’abril va tenir lloc a Ginebra una reunió del Board del International Peace Bureau (IPB) per posar en comú la coordinació de la campanya Global per a la Reducció de la Despesa Militar (GCOMS) i els Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar (GDAMS) i per valorar les activitats dels darrers mesos així com planejar els pròxims mesos.

 

Finalitza el periode d'accions en les juntes d'accionistes de les entitats de la Banca Armada espanyola

El passat dimarts 10 d’abril activistes membres de la Campanya Banca Armada -integrada pel Centre Delàs, SETEM, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, FETS i AA-MOC- van denunciar el finançament de la indústria militar en la junta d’accionistes de Bankia que va tenir lloc a València. Aquesta ha estat la última intervenció en les juntes d'accionistes de la Banca Armada espanyola d'enguany.

Accionistes de les diferents entitats bancàries on s'han realitzat intervencions han delegat el seu vot a la Campanya Banca Armada 2018 perquè no comparteixen les polítiques de finançament a empreses armamentístiques. La campanya també ha intervingut durant el mes de març i abril a les juntes del BBVA, del Banc Sabadell, Banco Santander, Caixabank i Bankia. Podeu llegir i veure totes les intervencions aquí.

Entrevistes i articles

Article “Si s’introdueix l’assignatura ‘Cultura de Defensa’, confio que els docents s’organitzin contra aquesta ingerència” – Ainhoa Ruiz, al Diari de l'Educació de eldiario.es el 09/04/2018
“Armes mortíferes sota control de la inteligència artificial: els exèrcits podrien estar formats en el futur per robots assassins”, breu entrevista a Jordi Calvo, a La Sexta Noticias el 08/04/2018
Entrevista “Bankia és el quart banc espanyol que més finança empreses d'armament” Audrey Esnault, a Radio Klara el 10/04/2018
“Els robots podrien substituir les persones a la frontera de Melilla”, entrevista a Jordi Calvo a el Faro Melilla el 10/04/2018
Article "Armes autònomes, morts i responsabilitats" - Pere Brunet, a l'Ara el 16/04/2018
Reportatge "La frontera és ara al cos: biometria i control a la Unió Europea" - Nora Miralles, a La Directa el 17/04/2018
Entrevista al reportatge “Qui arma les guerres?” – Jordi Calvo a MónTV3 el 17/04/2018
“Des de l'edad de ferro, qualsevol avenç de la història s'ha aplicat a la indústria armamentista”entrevista a Pere Ortega, a Kippel 01 el 23/04/2018
Article “Invertir les despeses militars en més seguretat” - Jordi Calvo, a El Periódico el 30/04/2018

Saber és poder: Comparteix-ho!
fes-ne difusió a les xarxes socials.

 facebooktwitter

Fes-te soci o col·laborador del Centre Delàs per defensar aquesta i altres causes per al foment d’una cultura de Pau i la construcció d’una societat desarmada.

fes-te soci

Versión en castellano:


El Centro Delàs de Estudios por la Paz tiene como misión el fomento de una cultura de paz y la construcción de una sociedad desarmada. Por eso se dedica a sensibilizar sobre los efectos perversos de las armas y el militarismo.

Agenda

Conoce las ponentes que participarán en las Jornadas "Quienes arma los conflictos y las guerras? Responsabilidades de Europa y mecanismos de control"

Cartel Web-001 1

El Centro Delàs de Estudios por la Paz y la Escola de Cultura de Pau de la UAB, organizan las jornadas "¿Quién arma los conflictos y las guerras?  Responsabilidades de Europa y mecanismos de control", que tendrán lugar la tarde del 16 de mayo de 2018 en el Auditorio Blanquerna de Barcelona.

Las jornadas contarán con la participación de reconocidas expertas e investigadoras sobre exportaciones de armas y gasto militar, para reflexionar sobre el comercio de armas europeas a conflictos, la legislación, mecanismos de control e incumplimientos y a qué conflictos van a parar las exportaciones europeas.

Podéis inscribiros a las Jornadas rellenando el formulario de inscripción aquí.

Los periodistas Rosa Maria Calaf y Ramón Lobo reflexionarán sobre los conflictos globales y la paz en un Diálogo sobre Paz y Seguridad Humana el 24/05 

El miércoles 24 de mayo de 2018, de 19h a 21h, la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès acogerá el segundo encuentro del Ciclo de Diálogos sobre Paz y Seguridad, que esta vez abordará los conflictos globales y la paz desde la mirada del periodismo. Bajo el título "Corresponsales de guerra: una mirada a los conflictos globales", la conversación contará con dos reconocidos periodistas y corresponsales españoles, Rosa Mª Calaf, periodista y ex-corresponsal de RTVE, y Ramón Lobo, periodista y ex-corresponsal de El País.

El ciclo lo organizan el Centre Delàs de Estudios por la Paz y la Universitat Internacional per la Pau, con el objectivo de abordar desde diferentes ámbitos el reto de construir políticas de seguridad y defensa basadas en la cultura de paz y la seguridad humana.

Noticias

Más de 100 acciones para la reducción del gasto militar en los GDAMS 2018

Los Días Globales de Acción para la Reducción del Gasto Militar (GDAMS) han contado este año con una amplia participación que ha mobilizado gente de más 25 países que, bajo el lema “Reducir el 10% de los activos militares ayudará a salvar nuestro planeta. ¡Actúa!”, han organizado y participado en más de un centenar de acciones para reclamar la reducción del gasto militar. 

En el Estado español, entre otras acciones, la campaña hizo una valoración pública de los datos sobre el gasto militar mundial publicados por el SIPRI, en una rueda de prensa en LaFede.cat que contó con la participación de las principales entidades de paz catalanas y del periodista y activista David Fernàndez.

Disponible la nueva base de datos internacional de Banca Armada

En esta nueva herramienta presentamos datos actualizados relativos a la financiación de la industria de armamento entre 2011 y 2017 por parte de entidades financieras identificadas como Banca Armada, entre las que se encuentran los principales bancos, grandes empresas aseguradoras, sociedades de gestión de archivos, fondos de patrimonio soberano, algunos fondos de pensiones e instituciones públicas de todo el mundo.

Haz clic aquí para acceder a la base de datos.

Miembros del Centro Delàs participan en el encuentro del Board del IPB en Ginebra

El fin de semana del 23 de abril tuvo lugar en Ginebra una reunión del Board del International Peace Bureau (IPB) para poner en común la coordinación de la campaña Global para la Reducción del Gasto Militar (GCOMS) y los Días de Acción Global para la Reducción del Gasto Militar (GDAMS) y para valorar las actividades de los últimos meses así como planear los próximos meses.

 

La campaña Banca Armada finaliza sus acciones en las juntas de accionistas 2018

El martes 10 de abril activistas miembros de la Campaña Banca Armada -integrada por el Centro Delàs, SETEM, Justicia y Paz, ODG, Col·lectiu Rets, FETS y AA-MOC- denunciaron la financiación de la industria militar en la junta de accionistas de Bankia que tuvo lugar en Barcelona. Esta ha sido la última intervención en las juntas de accionistas de la Banca Armada española de este año.

Accionistas de las diferentes entidades bancarias donde se han realizado acciones, han delegado sus votos a la Campaña Banca Armada 2018 porque no comparten las políticas de financiación a empresas armamentísticas. La campaña también ha intervenido durante el mes de marzo y abril a las juntas del BBVA, del Banco Sabadell, Banco Santander, Caixabank y Bankia.

Podéis leer y ver todas las intervenciones en la página web de Banca Armada.

Entrevistas y artículos

Artículo “Si se introduce la asignatura ‘Cultura de Defensa’, confío en que los docentes se organicen contra esta ingerencia” – Ainhoa Ruiz, en el Diari de l'Educació eldiario.es publicado el 09/04/2018
“Armas mortíferas bajo control de la inteligencia artificial: los ejércitos podrían estar formados en el futuro por robots asesinos” – breve entrevista a Jordi Calvo, en la Sexta TV el 08/04/2018
Entrevista “Bankia es el cuarto banco español que más financia empresas de armamento” – Audrey Esnault, en Radio Klara – publicado el 10/04/2018
“Los robots podrían sustituir a las personas en la frontera de Melilla”, entrevista a Jordi Calvo a el Faro Melilla el 10/04/2018

Artículo "Armas autónomas, muertes y responsabilidades" - Pere Brunet, en el Ara el 16/04/2018

Reportaje "La frontera está ahora en el cuerpo: biometría y control en la Unión Europea" - Nora Miralles, en La Directa el 17/04/2018

Entrevista en el reportaje “¿Quién arma las guerras?” – Jordi Calvo, en MónTV3 el 17/04/2018

Artículo “Desde la edad de hierro, cualquier avance de la historia se ha aplicado a la industria armamentística” – Pere Ortega, en Kippel01 el 23/04/2018

Artícle “Invertir los gastos militares en mayor seguridad” – Jordi Calvo, en el El Periódico el 30/04/2018

Saber es poder: ¡Compartelo!
Difúndelo en las redes sociales.

 facebooktwitter

Hazte socio o colabrador del Centre Delàs para defender esta y otras causas para el fomento de una cultura de Paz y la construcción de una sociedad desarmada.

hazte socio

 - - -
No t'interessa?