Pau Global 140 abril 2019

 - - -
logo newsletter

PAU GLOBAL

Butlletí electrònic en català i castellà del Centre Delàs d'Estudis per la Pau

Número 140, abril 2019

(más abajo, versión en castellano)

El Centre Delàs d'Estudis per la Pau té com a missió el foment d'una cultura de pau i la construcció d'una societat desarmada, i per això es dedica a sensibilitzar sobre els efectes perversos de les armes i el militarisme.

Agenda

Coneix les ponents que participaran a les Jornades "Geopolítica de les armes" el pròxim 30 de maig al Palau de la Virreina

PonentsJornades GeopoliticaArmesLinde Bryk, Vincent Letellier, Ann Feltham, Francesco Vignarca, Eduardo Melero, Alberto Estévez, Laëtitia Sedou, Tica Font i Jordi Calvo Rufanges, són els noms de les expertes que compartiran taula a les Jornades del Centre Delàs d'enguany que se centraran en la "Geopolítica de les armes. Eines i casos de denúncia des de la societat civil". 

Quin és l’impacte del comerç d’armes en la situació de seguretat dels països receptors? Com afecten als drets humans dels països importadors? Quines responsabilitats tenen els països exportadors de la Unió Europea? Són algunes de les qüestions que abordaran les expertes d'entitats de prestigi i referència europea com el European Center for Constitutional and Human Rights, League of Human Rights, Campaign Against Arms Control (CAAT), i Rete Italiana per il Disarmo.

Coneix el programa complet i el perfil dels ponents a la web del Centre Delàs.

Inscriu-te a les Jornades en aquest enllaç.

Publicacions

CAT 600x600 A

Nou mapa interactiu del Centre Delàs: "Aixecant murs. L'Europa Fortalesa"

El Centre Delàs ha elaborat un nou mapa interactiu amb l'objectiu de visibilitzar els murs terrestres, marítims, virtuals i mentals que han estat construïts des dels anys 90 pels estats membres de la UE i l'espai Schengen, per a frenar la migració de persones desplaçades per la força a Europa; i evidenciar el discurs contradictori de la UE que dóna suport a la perspectiva humanitària mentre criminalitza i securititza el moviment de persones i crea un món emmurallat molt més perillós per a elles.

Les dades del mapa s'han obtingut a partir de l'Informe 35: "Aixecant Murs. Polítiques de la por i securitització a la Unió Europea" publicat al novembre de 2018 pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau, el Transnational Institute (TNI) i Stop Wapenhandel.

Accedeix al mapa "Aixecant murs. Europa Fortalesa" aquí.

PD 3 SeguretatPerALaPau portada CATJa està disponible en català i anglès el llibre del Centre Delàs i la Unipau: "Polítiques de seguretat per a la pau. Una altra seguretat és possible i necessària"

És possible una seguretat pacifista? Les polítiques de seguretat tradicionals, de caràcter militarista, conformen la seguretat actualment hegemònica. A través de divuit capítols, aquest llibre explora una altra seguretat que no només és possible, sinó que necessària. Existeixen alternatives locals i globals que poden donar valor a polítiques pacifistes i de seguretat i que, a més, són coherents amb la cultura de pau i la seguretat humana.

Pots consultar la versió en català i anglès, i aquí tens més informació sobre la versió en castellà.

Autors: publicació col·lectiva, (coord.) Jordi Calvo

informe36 portada GenderAndSecurity web ENGJa està disponible en anglès l'Informe 36 "Gènere i polítiques de la inseguretat. Una mirada feminista a la securitització d'Occident"

Els drets de les dones i de les identitats sexuals i de gènere no normatives es troben, arreu però també a Occident, sota una amenaça que ja ha començat a erosionar avenços que crèiem sòlids, i que poden dur a curt termini a un augment de les desigualtats de gènere, fins i tot de les formals, així com de les violències directes i estructurals i, en especial, de la impunitat que les ha sostingut fins ara. 

Aquest informe recull les aportacions dels Estudis Feministes en el camp de la seguretat per determinar els impactes materials de la securitització d’Occident. Uns impactes que es tradueixen en inseguretat econòmica i comunitària; persecució de la migració i discriminació de minories ètniques; inseguretat personal i física, agreujada pels estereotips que alimenten les violències de gènere i la impunitat; i inseguretat en l’accés de la salut, sobretot sexual i reproductiva.

Pots consultar i descarregar el resum executiu en castellà, en anglès i en català, i l'informe complet en castellà, en anglès i en català.

Autora: Nora Miralles 

Notícies

L'IPB i el Centre Delàs valoren en roda de premsa les noves dades sobre despesa militar mundial del SIPRI, que revelen un nou augment que assoleix els 1,8 bilions de dòlars

WhatsApp Image 2019 04 29 at 12.05.21 1El Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) va publicar el passat 29 d'abril noves dades sobre la despesa militar global corresponents a l'any 2018, que creix per tercer any consecutiu i assoleix els 1,822 bilions de dòlars, 83 mil milions més que l'any anterior. 

En el marc del Dia Global d'Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS), el Internacional Peace Bureau (IPB), conjuntament amb el Centre Delàs d'Estudis per la Pau -que acull l'oficina de l'IPB a Barcelona-, vam organitzar una roda de premsa per valorar les noves dades de despesa militar i els reptes que la progressiva militarització presenta al nou govern espanyol. Per això vam comptar amb reconegudes veus de l’àmbit de la pau i la justícia social com Pepe Beunza, Jordi Calvo, Luca Gervasoni , i l’activista pel clima Claudia Bosch.

Les entitats de l'ENAAT alertem als europarlamentaris dels riscos del Fons de Defensa Europeu

NoEUMoney4Arms2

La Xarxa Europea contra el Comerç d'Armes ENAAT ha fet arribar aquest passat 11 d'abril als membres del Parlament Europeu una carta oberta on s'alerta dels riscos que suposa el Fons Europeu de Defensa i com l'acord provisional establert sobre aquest, suposa un perillós precedent contra el funcionament democràtic de la UE.

Les entitats que formen part de la xarxa europea signem aquest text que insta directament als europarlamentaris a votar en contra d'aquests acords que beneficien a la indústria armamentista, exacerbaran la carrera armamentista mundial, i que continuaran contribuint al desenvolupament d'armament controvertit.

La carta completa està disponible en la pàgina web del Centre Delàs en castellà i en anglès.

La campanya Desmilitaritzem l'Educació engega una iniciativa per desaprendre la guerra a través dels llibres de text

desmilitaritzem educació

Desmilitaritzem l'Educació ha posat en marxa una Campanya contra el militarisme que es cola en els llibres de text per a aportar a desaprendre les guerres i les violències amb la col·laboració del professorat, impulsant la detecció de continguts que normalitzen, banalitzen o representen una apologia del militarisme en els llibres de text.

La campanya ofereix una fitxa per a la recollida i sistematització d'aquests "textos, imatges, cites i comentaris que es troben en els llibres de text d'infantil, primària, secundària i batxillerat que representen una apologia, una banalització o una normalització de la violència i el militarisme", que seran estudiats i denunciats a les editorials corresponents perquè ho tinguin en compte de cara a pròximes edicions.

Membres del Centre Delàs participen a la trobada del Board del IPB a París

20190323 IPBBoard Paris

El cap de setmana del 22 de març de 2019 va tenir lloc a París la trobada del Board del International Peace Bureau (IPB), unes jornades de treball, coordinació, seguiment i valoració de l'activitat i treball de l'IPB i les seves entitats membre durant l'últim any i de planificació de les pròximes activitats i campanyes, com el GCOMS i el GDAMS. En aquestes jornades de reunió que van començar amb una trobada amb Mouvement de la Paix qui va acollir aquesta vegada la reunió, es va analitzar la tasca duta a terme per la xarxa internacional en els últims mesos i es van establir les línies de treball per al futur.

La campanya GCOMS participa en la trobada Move the Nuclear Weapons Money a Basilea

20190412 NuclearDivestmentConference Basil Quique 2Els passats 12 i 13 d'abril, la Campanya Global sobre Despesa Militar (GCOMS) del International Peace Bureau (IPB), va participar en la conferència Move the Nuclear Weapons Money: Invest in the Future. La trobada que va tenir lloc a Basilea, va reunir legisladors (parlamentaris i i regidors), experts en canvi climàtic i desarmament, managers de fons d'inversions i activistes per a discutir i revertir els interessos financers i corporatius que mantenen una economia basada en combustibles fòssils i la carrera d'armament nuclear. El membre del Centre Delàs i representant de la campanya GCOMS, Quique Sánchez, va presentar la campanya sobre despesa militar, coincidint amb l'inici dels Dies d'Acció Global contra la Despesa Militar (GDAMS)

Entrevistes i articles

tica elestado1 Entrevista a Tica Font sobre geopolítica a America Llatina al programa "Producción estatal" de El Estado el 01/04/2019
tica cronicas Article "El meu programa electoral per a Europa" - Tica Font, publicat al blog "Crónicas Insumisas" de Público el 05/04/2019
police 275875 1920 Article "La seguretat no és neutral" - Jordi Calvo, a partir de la participació al Asia Europe People's Forum a Katmandú el 05/04/2019
otan Entrevista a Tica Font sobre el 70 aniversari de l'OTAN, al programa "El Mirador de l'Actualitat" de Ràdio Estel el 09/04/2019
Fiscalia actuacion policial afecto convivencia EDIIMA20171003 0653 5 Article "La seguretat als programes de les esquerres" - Pere Ortega, publicat al blog "Crónicas Insumisas" de Público el 12/04/2019
5cc71ddecd73f "Espanya és el 16è país del món que més gasta en Defensa, amb 16.360 milions" article publicat a Público el 29/04/2019

Saber és poder: Comparteix-ho!
fes-ne difusió a les xarxes socials.

 facebooktwitter

Fes-te soci o col·laborador del Centre Delàs per defensar aquesta i altres causes per al foment d’una cultura de Pau i la construcció d’una societat desarmada

fes-te soci

Versión en castellano


Agenda

Conoce los ponentes de las Jornadas "Geopolítica de las armas. Herramientas y casos de denuncia desde la sociedad civil"

PonentsJornades GeopoliticaArmes

Linde Bryk, Vincent Letellier, Ann Feltham, Francesco Vignarca, Eduardo Melero, Alberto Estévez, Laëtitia Sedou, Tica Font i Jordi Calvo Rufanges, son los nombres de las expertas que compartirán mesa en las Jornadas del Centro Delàs de este año que se centrarán en la "Geopolítica de las armas. Herramientas y casos de denuncia desde la sociedad civil".

¿Cuál es el impacto del comercio de armas en la situación de seguridad de los países receptores? ¿Cómo afectan a los derechos humanos de los países importadores? ¿Qué responsabilidades tienen los países exportadores de la Unión Europea? Son algunas de las cuestiones que abordarán las expertas de entidades de prestigio y referencia europea como el European Center for Constitutional and Human Rights, League of Human Rights, Campaign Against Arms Control (CAAT) o Rete Italiana per il Disarmo.

Consulta el programa completo y el perfil de los ponentes en la web del Centro Delàs.

Inscríbete a las Jornadas en este enlace.

Publicaciones

¿Quieres conocer los muros que han construido los países europeos para frenar las migraciones? Ya puedes navegar por el nuevo mapa interactivo "Levantando muros. La Europa Fortaleza"

CAST 600x600 AEl Centro Delàs ha elaborado un nuevo mapa interactivo con el objetivo de visibilizar los muros terrestres, marítimos, virtuales y mentales que han sido construidosdesde los años 90 por los estados miembros de la UE y el espacio Schengen, con el objetivo de frenar la migración de personas desplazadas por la fuerza a Europa, evidenciando el discurso contradictorio de la UE que apoya la perspectiva humanitaria mientras criminaliza y securitiza el movimiento de personas  creando un mundo amurallado mucho más peligroso para ellas.

Los datos del mapa se han obtenido a partir del Informe 35: "Levantando Muros. Políticas del miedo y securitización en la Unión Europea" publicado por el Centro Delàs de Estudios por la Paz, el Transnational Institute (TNI) y Stop Wapenhandel.

Accede al mapa "Levantando muros. Europa Fortaleza" aquí.

PD 3 SeguretatPerALaPau portada ENGYa está disponible en catalán e inglés el libro del Centro Delàs y la Unipau: "Políticas de seguridad para la paz. Otra seguridad es posible y necesaria"

¿Es posible una seguridad pacifista? Las políticas de seguridad tradicionales, de carácter militarista, conforman la seguridad actualmente hegemónica. A través de dieciocho capítulos, este libro explora otra seguridad que no solo es posible, sino que necesaria. Existen alternativas locales y globales que pueden dar valor en políticas pacifistas y de seguridad y que, además, son coherentes con la cultura de paz y la seguridad humana.

Puedes consultar la versión en catalán e inglés, y aquí tienes más información sobre la versión en castellano.

Autores: publicación colectiva, (coord.) Jordi Calvo

informe36 portada GenderAndSecurity web ENG

Ya está disponible en inglés el Informe 36 del Centro Delàs: "Gènero y políticas de la inseguridad. Una mirada feminista a la securitización de Occidente"

Los derechos de las mujeres y de las identidades sexuales y de género no normativas se encuentran, en todo el mundo pero también en Occidente, bajo una amenaza que ya ha empezado a erosionar avances que creíamos sólidos, y que pueden llevar a corto plazo a un aumento de las desigualdades de género, incluso de las formales, así como de las violencias directas y estructurales y, en especial, de la impunidad que las ha sostenido hasta ahora.

Este informe recoge las aportaciones de los Estudios Feministas en el campo de la seguridad para determinar los impactos materiales de la securitización de Occidente. Unos impactos que se traducen en inseguridad económica y comunitaria; persecución de la migración y discriminación de minorías étnicas; inseguridad personal y física, agravada por los estereotipos que alimentan las violencias de género y la impunidad; e inseguridad en el acceso de la salud, sobre todo sexual y reproductiva.

Puedes consultar y descargar el resumen ejecutivo en castellano, en inglés y en catalán, y el informe completo en castellano, en inglés y en catalán.

Autora: Nora Miralles

Noticias

El IPB y el Centro Delàs valoran en rueda de prensa los nuevos datos sobre gasto militar mundial del SIPRI, que revelan un nuevo aumento que alcanza los 1,8 billones de dólares

WhatsApp Image 2019 04 29 at 12.05.21 1El Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha publicado hoy 29 de abril nuevos datos sobre el gasto militar global correspondientes al año 2018, que crece por tercer año consecutivo hasta alcanzar los 1,822 billones de dólares, 83 mil millones más que el año anterior.

En el marco del Día Global de Acción sobre el Gasto Militar (GDAMS por sus siglas en inglés), la reconocida organización internacional de paz Internacional Peace Bureau (IPB), junto al Centro Delàs de Estudios por la Paz -que acoge la oficina del IPB en Barcelona-, han organizado una rueda de prensa para valorar los nuevos datos de gasto militar y los retos que la progresiva militarización presenta al nuevo gobierno español. Para ello contamos con reconocidas voces del ámbito de la paz y la justicia social como Pepe Beunza, Luca Gervasoni, Jordi Calvo, y la activista por el clima Claudia Bosch.

El ENAAT alerta a los europarlamentarios de los riesgos del Fondo de Defensa Europeo

NoEUMoney4Arms2

La Red Europea contra el Comercio de Armas ENAAT ha hecho llegar este pasado 11 de abril a los miembros del Parlamento Europeo una carta abierta donde se alerta de los riesgos que supone el Fondo Europeo de Defensa y cómo el acuerdo provisional establecido sobre el mismo, supone un peligroso precedente contra el funcionamiento democrático de la UE.

Las entidades que forman parte de la red europea firman este texto que insta directamente a los europarlamentarios a votar en contra de estos acuerdos que benefician a la industria armamentista, exacerbarán la carrera armamentista mundial, y que continuarán contribuyendo al desarrollo de armamento controvertido.

La carta completa está disponible en nuestra página web en castellano e inglés.

La campaña "Desmilitaricemos la Educación" pone en marcha una iniciativa para desaprender la guerra a través de los libros de texto

desmilitaritzem educació

Desmilitaricemos la Educación ha puesto en marcha una Campaña contra el militarismo que se cuela en los libros de texto para aportar a desaprender las guerras y las violencias con la colaboración del profesorado, impulsando la detección de contenidos que normalizan, banalizan o representan una apología del militarismo en los libros de texto.

La campaña ofrece una ficha para la recogida y sistematización de estos "textos, imágenes, citas y comentarios que se encuentran en los libros de texto de infantil, primaria, secundaria y bachillerato que representan una apología, una banalización o una normalización de la violencia y el militarismo", que serán estudiados y denunciados a las editoriales correspondientes para que lo tengan en cuenta de cara en las próximas ediciones.

Miembros del Centro Delàs participan en el encuentro del Board del IPB en París

20190323 IPBBoard Paris

El fin de semana del 22 de marzo de 2019 tuvo lugar a París el encuentro del Board del International Peace Bureau (IPB), unas jornadas de trabajo, coordinación, seguimiento y valoración de la actividad y trabajo del IPB y sus entidades miembro durante el último año y de planificación de las próximas actividades y campañas, como el GCOMS y el GDAMS. En estas jornadas de reunión que empezaron con un encuentro con Mouvement de la Paix quién acogió esta vez la reunión, se analizó la tarea llevada a cabo por la red internacional en los últimos meses y se establecieron las líneas de trabajo para el futuro. 

La campaña GCOMS participa en el encuentro Move the Nuclear Weapons Money en Basilea

20190412 NuclearDivestmentConference Basil Quique 2Los pasados 12 y 13 de abril, la Campaña Global sobre Gasto Militar (GCOMS) del International Peace Bureau (IPB), que lidera el Centre Delàs de Estudios por la Paz desde la oficina del IPB en Barcelona, participó en la conferencia Move the Nuclear Weapons Money: Invest in the Future. El encuentro que tuvo lugar en Basilea, reunió a legisladores (parlamentarios y y concejales), expertos en cambio climático y desarme, managers de fondos de inversiones y activistas para discutir y revertir los intereses financieros y corporativos que mantienen una economía basada en combustibles fósiles y la carrera de armamento nuclear. El miembro del Centro Delàs y representante de la campaña GCOMS, Quique Sánchez, presentó la campaña sobre gasto militar, coincidiendo con el inicio de los Días de Acción Global contra el Gasto Militar (GDAMS).

Entrevistas y artículos

tica elestado1 Entrevista a Tica Font sobre geopolítica en America Latina en el programa "Producción estatal" de El Estado el 01/04/2019.
tica cronicas Artículo "Mi programa electoral para Europa" -Tica Font, publicado en el blog "Crónicas Insumisas" de Público el 05/04/2019.
police 275875 1920 Artículo "La seguridad no es neutral" - Jordi Calvo, a partir de la participación en el Asia Europe People's Forum en Katmandú el 05/04/2019
otan Entrevista a Tica Font sobre el 70 aniversario de la OTAN, en el programa "El Mirador de l'Actualitat" de Ràdio Estel el 09/04/2019
Fiscalia actuacion policial afecto convivencia EDIIMA20171003 0653 5 Artículo "La seguretat als programes de les esquerres" - Pere Ortega, publicado en el blog "Crónicas Insumisas" de Público el 12/04/2019.
5cc71ddecd73f "España es el decimosexto país del mundo que más gasta en Defensa, con 16.360 millones" artículo publicado en Público el 29/04/2019

Saber es poder: ¡Compartelo!

Difúndelo en las redes sociales.

 facebooktwitter

Hazte socio o colabrador del Centre Delàs para defender esta y otras causas para el fomento de una cultura de Paz y la construcción de una sociedad desarmada.

hazte socio

 - - -
No t'interessa?