Assistència del Centre Delàs a la reunió anual de l’ENAAT a Amsterdam

Written by Francesc Benítez on . Posted in General

El passat 28, 29 i 30 de maig va tenir lloc a Amsterdam la trobada anual de la European Network Against Arms Trade (Xarxa Europea Contra el Comerç d'Armes) de la qual forma part el Centre Delàs des de la seva fundació.


La reunió va contar amb la presència de representants de les respectives campanyes contra el comerç d'armes d'Alemanya, Suïssa, Holanda, Bèlgica, França, Suècia, Noruega, Finlàndia i Regne Unit; així com la d'altres organitzacions i moviments socials per la pau convidades pels amfitrions i que en són habituals en aquestes trobades.

La trobada va tenir el seu espai habitual per a la posada en comú de l'avanç de les campanyes en els seus tres fronts: la investigació, la sensibilització i el lobby a l'administració pública i a les empreses que formen part de l'entramat industrial militar. Així, es va compartir la informació i les metodologies més innovadores i efectives per part de cada organització.

Com a fet completament nou, la primera tarda de les jornades va consistir en la presentació de cinc de les més reeixides campanyes públiques que participen els membres de la xarxa usant materials audiovisuals mentre l'esdeveniment es retransmetia en directe per Internet en un blog habilitat a aquest efecte. Les campanyes així presentades van ser: Tagwar (observatori de companyies que obtenen beneficis de les guerres per part de l'organització belga  Wredesactie); Corruption uncovered (batalla legal contra la companyia BAe Systems pels seus reiterats casos de corrupció per part de l'organització anglesa Campaign Against Arms Trade); Critical shareholders (grup alemany d'accionistes crítics amb les activitats militars de les companyies EADS, Daimler i Heckler&Koch); Nothing to hide? (metodologies per a obtenir informació de comerç d'armes per part de l'organització holandesa amfitriona Campagne tegen Wapenhandel) i Banca Desarmada (campanya contra les inversions de la banca en la indústria de guerra per part del Centre Delàs). Tota aquesta informació pot ser consultada en l'enllaç http://www.stopwapenhandel.org/enaat/meeting2010.html

A més a més, la trobada va incloure quatre sessions monogràfiques sobre temes més específics. Es va tractar el tema de la Privatització de la Guerra segons les tendències actuals observades com la proliferació de les Corporacions Militars Privades i el seu control per part de les administracions públiques; la militarització de la Unió Europea i la seva relació amb el Tractat de Lisboa; la campanya de la Internacional de Resistents a la Guerra –organització convidada habitual en la trobada de l’ENAAT-, i finalment es va organitzar un taller participatiu sobre totes les dimensions del comerç i col•laboració en defensa amb Israel, i de com organitzar una campanya comuna a nivell europeu sobre aquest tema.

En definitiva, tant l'esdeveniment preparat pels amfitrions com la disposició participativa de tots els assistents va posar de manifest una vegada més la importància del treball en xarxa dels moviments socials i de les organitzacions que treballen per la pau de cara a compartir les metodologies i les campanyes més eficaces per a arribar al ciutadà i per a habilitar grups de pressió que incideixin en les esquerdes del mastodòntic complex-militar-industrial en tots els seus fronts.