Banca espanyola i armes il•legals

Written by Miquel Gonzalez on . Posted in General

 
L'actual globalització econòmica ha portat amb si mateixa el concepte de consum responsable. La idea subjacent és que la globalització ha causat un gran impacte sobre les poblacions i el medi ambient en el món. Els estats, impotents davant la seva progressiva pèrdua de poder, s'han mostrat més proclius a afavorir l'expansió de les seves empreses nacionals que a controlar el seu impacte a l'exterior. El consumidor, per tant, ha passat a ser el protagonista a l'hora d'exigir un comportament ètic a les empreses.
 

Com a consumidors col·laborem a través de les nostres opcions de consum amb multitud de projectes i empreses. Una forma subtil de col·laboracionisme que sovint oblidem és la que s'estableix entre els nostres dipòsits i els diferents projectes que la nostra entitat finança amb ells. I per parlar d'aquest tema em fixaré en quatre companyies que produeixen armes molt controvertides: Lockheed Martin, L-3 Communications, Textron i EADS.
 
Les tres primeres venen míssils amb càrregues de dispersió i són nord-americans i l'última produeix míssils que incorporen càrregues nuclears i és europea. Aquest armament, de ser utilitzat en un conflicte armat com a mesura d'atac, seria considerat il·legal segons el dret internacional humanitari per ser armes que no distingeixen entre civils i combatents i per infringir un patiment innecessari. Quines relacions tenen les entitats financeres espanyoles i per tant els nostres dipòsits i inversions amb aquestes quatre companyies?

A dia d'avui, sembla que no hi ha entitats financeres espanyoles que financen a través de crèdits les tres empreses nord-americanes. Això sí, moltes d'elles ofereixen un índex financer anomenat S&P 500 que inclou 500 empreses nord-americanes, entre elles les tres esmentades. Aquest producte financer funciona de tal manera que quan el client inverteix en ell està comprant a la pràctica accions de 500 companyies nord-americanes i les està, per tant, finançant. Bancaja, Banco Santander, Bankinter, BBVA, Caja Madrid i La Caixa són les entitats espanyoles que ofereixen aquest producte financer. A més d'això, Tecnobit, empresa militar participada en un 33% per Caja Navarra, un 29% per Caja Castilla la Mancha i un 6% per Caja Burgos, subministra components a Lockheed Martin.

D'altra banda, el consorci aeronàutic europeu EADS, com que és un gran conglomerat europeu i té presència a Espanya, és finançat directament per entitats espanyoles. Entre aquestes entitats es troben Banc Santander, Bankinter i BBVA. A més, hi ha empreses espanyoles amb producció militar que són proveïdors d'EADS i a més estan participades per entitats financeres espanyoles. Es tracta d'una banda de Aernnova, participada en un 23% per Caja Castilla la Mancha, i de l'altra Alestis, participada en un 15% per Cajasol i un 14% per Unicaja.

En conclusió, a través dels nostres dipòsits i inversions financeres podem estar finançant més o menys directament a companyies que no comparteixen els nostres valors. És important tenir això en compte perquè si volem que les empreses tinguin un comportament ètic en tots els àmbits és necessari que apliquem primer la mateixa regla a les nostres opcions de consum.