Cases reials i corrupció

Written by Pere Ortega on . Posted in Indústria i comerç d'armes

El Govern espanyol està negociant una important venda d'armes a la dictadura d'Aràbia Saudita. Diversos membres de la monarquia saudita han estat implicats en comerç d'armes i acusats de rebre comissions il·legals. Aquestes vendes és afegir foc a un Proper Orient amb molts conflictes i especialment amb Iran. Article publicat a la Directa núm. 282 del 18/7/2012

El Congrés d’Estat Units va aprovar a finals de 2011 la venda d’armes més gran de la seva història, 60.000 milions de dòlars al govern l’Aràbia Saudita. Armes que seran trameses en els pròxims 10 anys. Aquests dies, Andrew J. Shapiro, Secretari d’Estat adjunt per a assumptes polític-militars acaba d’anunciar la primera partida d’aquesta venda per 29,4 milions per entregar 84 avions de combat F-5 d’última generació fabricats per Boeing.

Les vendes d’armes a Aràbia Saudita s’han d’entendre com un esforç d’EUA per mantenir una forta presència a la regió, després de la retirada de tropes nord-americanes d’Iraq, i sobre tot, per intimidar a Iran, país del que sospita pretén fabricar armes nuclears i que alhora és un històric rival d’EUA i del regne saudita.

Però hi ha més països que estan competint per vendre armes a la monarquia medieval saudita. Estan França, Alemanya, Regne Unit i també Espanya. Així, el Govern espanyol està duent a terme totes les actuacions possibles per aconseguir un contracte per vendre entre 200 i 270 blindats Leopard per un import superior als 3.000 milions d'euros.

Aquesta operació, la major de la història del comerç d'armes espanyol, porta molt de temps gestant-se, i beneficiaria a l'empresa Santa Bàrbara Sistemes, de la qual és propietària la nord-americana General Dynamics.

Però Santa Bàrbara té competidors. D'una banda, el Leopard és un blindat de patent alemanya, fabricat per Krauss Maffeei, empresa que podria estar interessada en dur a terme la venda directament, ja que l’exportació des d'Espanya necessitaria la seva autorització. I per altra, està la pròpia General Dynamics que des d’EUA, està  interessada a subministrar els seus carros de combat Abrams.
 
Implicació de la Casa Reial

El Govern espanyol ha incrementat en els últims mesos la pressió per aconseguir aquest contracte. Accions en què també s'ha implicat la Casa Reial. En primer lloc, el Ministeri de Defensa va propiciar el transport d'un Leopard al desert saudita acompanyat de militars i enginyers de Santa Bàrbara per estudiar-lo i provar-lo per militars saudites. Després, el mateix ministre de Defensa, Pedro Morenés, es va desplaçar a l'Aràbia Saudita per exercir pressió sobre les autoritats d'aquest país. Aquesta visita va ser retornada pel ministre de Defensa saudita, el príncep Salman bin Abdelaziz, que es va entrevistar amb Morenés, amb el president, Mariano Rajoy, i amb el rei Joan Carles I. És ben coneguda l’amistat entre les dues famílies reials. Així, fa pocs dies, el propi monarca Joan Carles es va desplaçar a l'Aràbia Saudita a l'enterrament del príncep hereu i és probable que la qüestió dels Leopard espanyols hagi estat motiu de noves converses.

Però encara hi ha més. El Govern espanyol va aprovar el 25 de maig, un Reial Decret, segons el qual s'autoritza el Govern a signar contractes de subministrament d'armes amb governs estrangers. Aquesta és una disposició adoptada per satisfer a l'Aràbia Saudita, que vol que el contracte estigui garantit per l'Estat espanyol per evitar possibles incompliments.

Existeix, però, una altra qüestió. És coneguda la corrupció que envolta les exportacions d'armes al règim saudita, i les milionàries comissions que han esquitxat diferents membres de la família de la Casa Reial Saudita, a qui s’acusa de traficar amb armes. Corrupcions que han estat objecte d'investigació o judici als Estats Units, Regne Unit i França. És més que possible que les vendes espanyoles estiguin sotmeses a comissions i corrupcions d’aquests tipus.

Les vendes d’armes a l'Aràbia Saudita incrementen les tensions entre els diferents països de la regió, provoquen una desestabilitzadora cursa d'armaments, especialment amb països rivals com Iran i Israel. A més, la venda de blindats pot suposar que siguin utilitzats per violar els drets humans de la població saudita o dels països fronterers, no cal oblidar que les forces armades saudites van envair Bahrain per reprimir les demandes de democràcia d’aquest poble.

Per últim, les vendes dels Leopard, vulneren la Llei de Comerç d'Armes espanyola al contravenir la Posició Comuna de la Unió Europea, com a mínim en els criteris segon (respecte dels drets humans al país de destí) i quart (preservar la pau, la seguretat i l'estabilitat regional).