Civil o militar? Aquesta és la qüestió

Written by Pere Ortega on . Posted in Indústria i comerç d'armes

Barcelona Aeronàutica de l'Espai (BAIE) ha celebrat l'assemblea anual. Els polítics locals semblen molt contents i han celebrant que Catalunya vulgui competir en el sector aeronàutic. El que ningú diu, és que l'aeronàutica te una doble vesant, la civil i militar i moltes de les empreses estan treballant per indústries militars.   Pere Ortega (abril 2004). Materials de treball, núm. 24


BAIE (Barcelona Aeronàutica de l’Espai) va celebrar a Barcelona (febrer 2004) la seva tercera assemblea anual. Aquesta associació agrupa les empreses catalanes que treballen per al sector aeronàutic industrial amb la finalitat d’impulsar-lo a Catalunya. BAIE es va crear amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, als quals es va afegir després el Ministerio de Ciencia y Tecnologia, i compta també amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El seu president Fernando de Caralt va informar que en el tercer any de vida ja són 55 les empreses agrupades a BAIE i va ponderar el creixement experimentat en producció, que ha passat a ser el 3% de tot l’Estat en l’exercici del 2003, el 5% en el del 2004, darrere de Madrid amb el 60%, Euskadi amb el 15% i Andalusia amb un altre 15%.

Entre les empreses de més ímpetu, a part de les comentades en un article anterior, hi ha Serra Aeronàutica, dedicada a dissenyar simuladors de vol, Gutmar (Gutiérrez i Martorell), dos enginyers de l’extinta Elizalde que es dediquen a la fabricació de trens d’aterratge per a l’Airbus d’EADS-CASA i que també produeixen peces per al tot terreny emprat per l’exèrcit de terra espanyol. Una altra empresa és Mier Comunicacions, dedicada a la navegació per satèl·lit.

El consorci basc Alfa, SA, amb oficina a Barcelona i associada a BAIE, té els seus centres de producció a Euskadi i també a Vigo, amb 707 empleats a tot l’Estat, està dedicada a la fabricació de peces d’acer, aliatge d’alumini i microfusió amb cera de fundició per a la indústria aeronàutica, també amb destinació a armes curtes. Entre les peces més importants de la seva producció hi ha els components per a míssils d’helicòpters, com aletes, toveres i l’ogiva (punta de míssil).

Per la seva banda, la Universitat Politècnica ha confirmat que manté convenis de col·laboració amb Boeing, Indra i EADS-CASA, tres empreses amb fortes implicacions en el sector militar: Boeing, la primera firma militar aeronàutica del món, EADS-CASA, la setena mundial i primera a Europa, i Indra, la primera indústria electrònica a l’Estat espanyol, amb un 25% de la seva producció destinat al sector militar.

El president de BAIE va manifestar la seva eufòria per la rapidesa en el creixement experimentat, a la vegada que instava les administracions a incrementar les seves ajudes perquè, si no ho feien -va dir-, algunes empreses podrien optar per emigrar a altres regions o­n s’arbitren millors condicions.

Per la seva banda, les administracions justifiquen les ajudes a aquest sector amb el pretext que l’aeronàutica té el valor afegit d’estar vinculada a les noves tecnologies, que són avui en dia un dels sectors que experimenten un creixement més gran i que generen llocs de treball més segurs.

Però la pregunta que ens hauríem de fer és: per què l’administració ha d’ajudar amb millores fiscals i infraestructures un tipus d’indústries que dirigeix una part de les seves activitats al sector militar? És que hem oblidat que les armes serveixen per a matar persones, que els exèrcits consumeixen uns recursos d’eficiència nul·la, ja que destinats al sector civil tindrien un valor social, cosa que no tenen les armes?

És cert que cada vegada resulta més difícil diferenciar, en el desenvolupament de noves tecnologies, si aquestes tindran una aplicació militar. Però quan es coneix la destinació dels components, i aquests es dirigeixen a indústries com EADS-CASA, Boeing o Indra, amb línies de fabricació militars, no s’ha de dubtar sobre la qüestió moral i, aleshores, cal oposar-s’hi i no donar cap ajuda a aquest tipus d’indústries que s’enriqueixen amb el sofriment de persones.

Indústries catalanes col·laboradores del sector aeronàutic militar (continuació)

 

 

Nom

Clients

Productes

Alfa Lan, S.A.

Barcelona

Ministeri de Defensa espanyol

Components de míssil per a helicòpters com aletes, toveres i-ogives (puntes de míssil). També per a armes curtes.

GUTMAR, S.A.

Barcelona

Aerospatiale, Eurocopter

Mecànica de precisió. Càpsules projectils

17% prod.. militar

42% prod. aeronàutica

SERRA Aeronáutica

Barcelona

EADS-CASA

Estabilitzadors de vol

Mier Comunicaciones, S.A.

La Garriga

EADS-CASA, Agencia Espacial Europea

Sistemes de comunicacions



Quan redactem aquesta nota, ens arriba la notícia que el Govern de la Generalitat de Catalunya presentarà la candidatura perquè el consorci Eurocopter, filial d’EADS, instal·li en terres catalanes una factoria per a la fabricació de l’helicòpter de combat Tigre, consorci al qual el Ministeri de Defensa Espanyol pensa comprar 24 unitats per un import de 1.353 milions d’euros.

Amb aquesta notícia es compleixen els pronòstics que anunciàvem des d’aquestes pàgines sobre la presència cada vegada més important de la indústria militar aeronàutica a Catalunya. Hem de tornar a mobilitzar esforços perquè els polítics de la Generalitat instal·lin criteris ètics en les seves decisions.

-----------------

Carta enviada al President de la Generalitat de Catalunya en referència a la candidatura de Catalunya a la instal·lació de la factoria d’Eurocopter

 

Barcelona, 19 d’abril de 2004

Molt Honorable Sr. Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

 

 

Molt Honorable Sr.,

Justícia i Pau ha tingut coneixement que la Comissió d’Indústria, Energia, Comerç i Turisme del Parlament de Catalunya ha presentat la candidatura de Catalunya perquè el consorci EADS instal·li en terres catalanes una factoria de la seva filial Eurocopter per a la fabricació dels helicòpters de combat Tigre, dels quals, recentment, el govern del Partit Popular va adquirir 24 unitats per a les forces armades espanyoles, per un import de 1.354 milions d’euros.

Hem de recordar que els conflictes militars i les guerres esclaten, entre d’altres motius, per l’alt grau de militarisme existent en el món, és a dir, per l’excés de forces armades i armes. L’Estat espanyol no és una excepció i contribueix a la militarització mundial, atès que participa en grans projectes armamentistes i en l’adquisició d’armament. Tant és així que en el proper decenni prepara compres per un import de 20.000 milions d’euros. Entre aquestes armes figura l’helicòpter Tigre i el nou avió de combat europeu Eurofigther que fabrica el consorci europeu EADS, indústria que ara es proposa que s’instal·li a Catalunya.


La societat catalana s’ha mobilitzat en moltes ocasions en contra de les guerres i a favor de la pau. La millor manera de contribuir a una cultura de pau és treballar pel desarmament i la desmilitarització, la qual cosa es recull a la Llei de Foment de la Pau, aprovada en el Parlament de Catalunya per unanimitat en la legislatura anterior. Ara és el moment de demostrar que aquella iniciativa no era un paper sense valor. Per això, us demanem que feu el possible perquè sigui retirada aquesta proposta que a Catalunya es fabriquin components per a l’helicòpter de combat Tigre.

La nostra entitat ha promogut i ha participat en moltes campanyes en favor de la pau o la defensa dels drets humans. Ara ens creiem obligats a mostrar davant l’opinió pública que acollir aquesta factoria és un greu error. Per tant, us demanem que feu de manera que aquesta opció no vagi endavant.

Atentament,

Justícia i Pau de Barcelona