Els nostres estalvis i armes nuclears

Written by Teresa Fortuny i Xavier Bohigas on . Posted in Indústria i comerç d'armes

Article publicat a l'Ara

Si algú pensa que les armes nuclears es construeixen d'amagat en fàbriques misterioses, és simplement que ha vist moltes pel·lícules de James Bond. En realitat, alguns gegants transnacionals de l'aeronàutica, l'electrònica, les comunicacions i la tecnologia de la informació són els fabricants d'aquestes armes.

Empreses que controlen el sector de la tecnologia de defensa i seguretat facturen quantitats milionàries i tenen una enorme capacitat d'influència sobre els governs. Aquest sector fabrica armes nuclears sota comanda dels governs. Com a mínim disset empreses comercials fabriquen armes nuclears. Deu tenen la seu social als EUA, dues a la Gran Bretanya i dues a França. La resta es reparteix entre Itàlia, els Països Baixos i l'Índia. També hi ha fabricants d'armes nuclears a la Xina i a Rússia, però tenen unes característiques ben diferents de les indústries occidentals.

Vegem què fan algunes d'aquestes indústries. McDermott International va formar part del projecte Manhattan, que va desenvolupar les bombes que els EUA van llençar sobre Hiroshima i Nagasaki. Avui té un contracte per a l'explotació i gestió de Los Alamos, centre de desenvolupament d'armament nuclear dels EUA. Babcock Marine, BAE Systems i Rolls-Royce (fabricant de cotxes de luxe) s'han agrupat en el projecte Future Submarines de submarins nuclears per a la marina britànica, que han de dur míssils nuclears. BAE Systems, Finmeccanica i EADS participen en un negoci conjunt per construir els míssils nuclears ASMP-A que s'instal·laran en els avions francesos Rafale. EADS construeix i manté el míssil nuclear M45, usat per la marina francesa. I també construirà el nou míssil M51 per als nous submarins francesos. General Dynamics ha construït els submarins nuclears Ohio, dels EUA, que transporten els míssils Trident, fabricats per Lockheed Martin. Uns míssils que també duen els submarins britànics Vanguard. Una filial d'ITT Corporation manté les armes nuclears dels submarins nuclears nord-americans. El projecte ICBM Prime Integration Team, que duen a terme Northrop Grumman, Boeing (l'empresa que fabrica avions per a les companyies aèries comercials) i Lockheed Martin, s'encarrega de la producció i el manteniment dels míssils nuclears ICBM (míssils balístics intercontinentals) Minuteman III, dels quals els EUA en tenen uns 450. Aquest míssil es mantindrà en el programa de defensa nuclear dels EUA fins al 2040. Larsen & Toubro fa el disseny i la construcció del futur submarí nuclear de la marina índia. Dues d'aquestes empreses, EADS i General Dynamics, estan presents a l'Estat espanyol, on fabriquen armes convencionals.

Totes aquestes empreses necessiten la col·laboració dels bancs per funcionar, com qualsevol empresa d'un altre sector. Els bancs i caixes fan possible l'activitat econòmica de les empreses a través de tres canals. Els concedeixen crèdits. Els compren accions i bons. I les ajuden, com a intermediaris, quan les empreses emeten accions i bons.

Quan el banc o caixa ha comprat accions i bons d'una empresa, n'incorpora una part en alguns dels fons d'inversió que ofereix als seus clients. D'altra banda, una empresa, quan vol capitalitzar-se, pot emetre accions o bons i els bancs i caixes fan d'intermediaris i l'ajuden a col·locar-los entre els inversors.

Tenim ben a prop algun dels bancs que treballen amb les empreses que fabriquen armes nuclears. Dues entitats bancàries destaquen per la seva vinculació amb aquesta indústria: el Santander i el BBVA (segons l'informe Negocios sucios. Bancos españoles que financian armas , de Setem, on trobareu els detalls de les inversions de les entitats bancàries espanyoles en empreses de fabricació d'armes controvertides i, en concret, d'armes nuclears).

Alguns fons d'inversió del Banc Santander tenen participació d'accions d'empreses com BAE, Boeing, EADS, Babcock, General Dynamics i d'altres per un total d'uns 100 milions d'euros. És habitual que aquestes empreses rebin crèdits sindicats, concedits per consorcis de diversos bancs, a causa de les enormes quanties sol·licitades. El Santander ha format part d'aquests aglutinaments bancaris.

També el BBVA ha participat amb grans quantitats de diners en crèdits sindicats i algun dels seus fons es nodreixen, en part, de les accions i bons d'aquesta indústria (BAE, Boeing, EADS, General Dynamics, Lockheed-Martin, entre d'altres).

La Banca March, el Banc de Sabadell, Bankinter i Ibercaja també tenen fons d'inversió amb participació d'accions o bons d'aquestes empreses, amb una inversió mínima d'un milió d'euros.

La llista d'entitats bancàries és més llarga, però les inversions corresponents són menors.

Si anem a algun d'aquests bancs per treure rendiment dels nostres estalvis, existeix una probabilitat no gens menyspreable que ens ofereixin un fons d'inversió. Aleshores caldria demanar informació de la configuració d'aquest fons per assegurar-nos que cap d'aquestes empreses en formi part. Tanmateix, la garantia més sòlida que els nostres estalvis no contribueixen a la fabricació d'armament nuclear la tindrem si dipositem els diners en la banca ètica.