Espanya ven i regala armes al Marroc

Written by Centre Delàs on . Posted in Indústria i comerç d'armes

Marroc s'ha convertit en el setè destí de la venda d'armes espanyoles i el segon després de Brasil fora de l'àmbit de la UE.  En l'última dècada Espanya li ha venut armes al Marroc per més de 200 milions d'euros

, que inclouen productes i tecnologia de doble ús (que probablement pot ser utilitzada com a arma) per un valor de 7.227.180 euros. La venda d'armes i municions, així com les seves parts i accessoris ha superat en aquest període els 10 milions d'euros, armament que pot ser destinat a les forces policials.

Vendes recents d'armes espanyoles al Marroc
El 2009, a l'informe del mateix Govern s'accepten vendes per valor de 31,1 milions d'euros, entre els quals s'inclouen 286 vehicles tot terreny i recanvis d'armes lleugeres. El 2008, Espanya li va vendre a l'exèrcit marroquí 1.015 vehicles i camions militars per 113,90 milions d'euros.

Aquestes exportacions representen un incompliment de la Llei de Comerç Exterior de Material de Defensa i Doble Ús (Llei 53/2007), que obliga a denegar exportacions a països amb una manifesta inestabilitat política i democràtica, que es troben en conflicte armat, que vulnerin els Drets Humans dels seus ciutadans, o que prioritzin la despesa en defensa per sobre del social com el d'educació i sanitat. Marroc compleix diversos d'aquests requisits.

L'any anterior, el 2007, es va formalitzar un contracte entre Espanya i el Marroc per valor de 200 milions d'euros per a la venda de 1.200 vehicles d'alta mobilitat tàctica 800 camions tot terreny i 10 patrulleres per a la vigilància costanera. D'altra banda, aquest mateix any 2007, el Govern va informar de la venda de 20 vehicles tot terreny per valor de 1,8 milions d'euros, però no va proporcionar informació detallada sobre els 9 milions d'euros que es van vendre sota la descripció bombes, torpedes , coets i míssils així com altre material sense descripció.

Espanya regala armes al Marroc
El 2008 el Consell de Ministres va acordar autoritzar la cessió de sis torpedes lleugers MK-46 destinats a la Marina Reial marroquina per només "un euro". Aquest torpede està dotat d'un cap de guerra composta per 44 quilograms d'explosiu d'alta potència PBXN-103. Però els regals d'armes del Govern espanyol a la monarquia alauita no s'han limitat a aquesta transferència, sinó que també el 2008 es van cedir vuit jocs de llançadores de bombes d'aviació, que serveixen per a l'ús de bombes de caiguda lliure, també per un euro, tot i estar valorats en 86.848 euros.

La venda d'armament d'Espanya al Marroc mostra clarament dos aspectes de la política exterior espanyola:
- Un d'ells es refereix a que el Marroc és un aliat prioritari al qual se li poden vendre i fins i tot regalar armes perquè no se li suposa una amenaça per al nostre país.
- El segon aspecte es refereix a l'enorme pes del negoci armamentístic en la política exterior espanyola, tot i que provingui de la guerra o la repressió, situant el benefici econòmic per sobre de consideracions ètiques o morals i fins i tot de la legislació nacional o internacional existent sobre el comerç d'armes.
El negoci de les armes espanyol pot ser una altra de les raons per les quals el Govern espanyol no vulgui exercir la seva responsabilitat com expotencia colonial perquè el poble sahrauí pugui triar el seu propi futur.