Justícia i Pau reclama transparència informativa sobre les exportacions d’armes

Written by Centre Delàs on . Posted in Indústria i comerç d'armes

Justícia i Pau, a través dels seu Centre d’Estudis per a la Pau J.M. Delàs, ha emprès una iniciativa a favor de la transparència informativa sobre les exportacions d'armes espanyoles.


Les dades sobre les exportacions de material de defensa, és a dir les exportacions espanyoles d'armament, i de material de doble ús han estat classificades pel Govern amb base a la llei de secrets oficials. Això suposa que les actes de les reunions on es decideix concedir o no concedir a una empresa espanyola l'autorització d'exportació d'armes, són secretes. El que aquestes exportacions estiguin sotmeses a la llei de secrets oficials també comporta que els informes sobre aquestes exportacions no recullin informació sobre quin tipus concret d'armes el nostre govern autoritza a exportar ni sobre les destinacions d'aquestes armes. Els informes oficials simplement recullen, per país de destinació la quantia de les exportacions.

Justícia i Pau entén que la classificació com a secret d'Estat de les dades sobre les exportacions d'armes i material de doble ús és una decisió, a més d'immoral, il·legal. La llei sobre secrets oficials únicament permet classificar la informació quan el seu coneixement públic pot danyar o posar en risc la seguretat i defensa de l'Estat. La veritable raó del secret sobre les exportacions d'armes és fomentar les seves exportacions, ocultant a l'opinió pública les exportacions a països en conflicte o que vulneren els drets humans.

Basant-se en la il·legalitat de la classificació de les dades d’exportacions d'armes, Justícia i Pau considera que ha de prevaler el dret que qualsevol ciutadà té a accedir a tot expedient administratiu, dret recollit en la llei de procediment administratiu. Per això, Justícia i Pau ha sol·licitat a la Secretària General de Comerç Exterior del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç que se li remeti una còpia de les autoritzacions d'exportació-expedició del material de defensa i doble ús a Marroc, Ghana i Xina dels anys 2005 i 2006.

En aquests moments, Justícia i Pau està a l'espera de la resposta del Ministeri. L’organització planificarà noves accions en funció de la resposta rebuda.