El govern dels EUA enviarà un esquadró de «soldats robot» a Iraq

Written by Centre Delàs on . Posted in Notícies

Segons una notícia publicada pel New York Times el 20/3/05, l‘exèrcit dels Estats Units enviarà a final d’abril divuit «soldats robot» a Iraq. Aquest esquadró robotitzat està compost per vehicles amb control remot, equipats amb metralladores, rodes tot terreny, càmeres amb zoom i binoculars amb visió nocturna.
Aquests robots representen una part inicial d’un projecte de 127 milions de dòlars anomenat Sistemes de Combat del Futur, el contracte militar més gran en la història dels EUA, afirma el diari.

Segons els planificadors militars del projecte, «a mesura que la tecnologia avanci, podran adoptar moltes formes. I, a mesura que augmenti la seva intel•ligència, també augmentarà la seva autonomia».
«El món real no és Hollywood. Actualment tenim els primers pocs robots que són realment útils per a les forces armades», afirma Rodney Brooks, director del laboratori de Ciència Computacional i Intel•ligència Artificial del MIT (Institut Tecnològic de Massachussets) i cofundador de Robot Corporation.
Precisament, aquesta corporació té el nom d’un conegut relat d’anticipació. De tota manera, Isaac Asimov, escriptor de ciència ficció humanista de l’època daurada molt conegut, va plantejar en els seus relats sobre androides les «tres lleis de la robòtica». Aquestes són, simplificadament: No fer mal als humans; obeir els humans llevat que això violi la llei 1; defensar-se, llevat que això violi les lleis 1 i 2. Asimov situava aquest moment l’any 2058. Desgraciadament sembla que l’actual investigació cientificomilitar no inclou les intuïcions ètiques d’Asimov.
Materials de Treball, núm.26 (abril 2005)