Guinea Equatorial, el petroli i la bena als ulls

Written by Centre Delàs on . Posted in Notícies

A principi de la segona quinzena de novembre del 2006, Teodoro Obiang, dictador de Guinea Equatorial des de 1979, va fer una visita oficial a l'Estat espanyol, sense que les autoritats espanyoles fessin cas de la denúncia realitzada per l'oposició democràtica guineana a la dictadura d’Obiang. Durant els primers dies de novembre, l'Associació de Solidaritat Democràtica amb Guinea Equatorial (ASODEGUE) no va poder portar terme una manifestació de protesta convocada a Madrid per la visita, perquè li va ser prohibida pel govern madrileny.


Guinea Equatorial és un dels territoris africans amb majors reserves petrolíeres i aquest és probablement un dels motius per oblidar-se de codis de conducta i d'aliances de civilitzacions i fer tota mena de compliments a una dictadura caracteritzada per la més absoluta falta de respecte als drets humans i amb la qual l'Estat espanyol, antiga potència colonial, té una responsabilitat històrica. De fet, una de les quaranta empreses espanyoles que durant la visita es van reunir amb el dictador va ser precisament REPSOL-YPF.

L'Estat espanyol és, segons l'informe publicat aquest any per Oxfam Internacional, el primer exportador de municions a l'Àfrica Subsahariana. Un dels països als quals la indústria d’armament espanyola ha venut més munició i altre material militar és, precisament, Guinea Equatorial.