L’administració Bush dissenya una nova generació d’armes nuclears

Written by Centre Delàs on . Posted in Notícies

Sembla que la nostra memòria social queda lluny i a més és cada vegada més fràgil. Va ser el 1992 que l’administració nord-americana va firmar la moratòria que prohibeix els assaigs nuclears. Això no significa que no s’hagi continuat investigant. En línia amb la nota anterior, científics nord-americans estan treballant en el desenvolupament d’armes nuclears «més intel•ligents» i «més fiables» –en paraules de John H. Harvey, representant de l’Administració de Seguretat Nuclear Nacional, al rotatiu New York Times.

Aquest projecte, en el qual estan treballant diferents laboratoris nordamericans i anomenat Programa de reemplaçament fiable de caps nuclears, té com a objectiu desenvolupar «models més barats i fàcils de fabricar, que a més puguem certificar com a fiables de forma indefinida». Aquesta «fiabilitat» permetria utilitzar efectivament aquestes armes més enllà de la funció dissuasòria que han tingut des d’Hiroshima i Nagasaki.
Sembla de sentit comú que l’arma nuclear més fiable i segura és la que no existeix, però està clar que les coses no van per aquí ni que el bon sentit sigui massa comú.
Estats Units té actualment un arsenal de 10.000 armes nuclears. L’Administració de George Bush gasta 6.000 milions de dòlars l’any en la investigació i el manteniment dels seus caps nuclears, La despesa militar nord-americana supera actualment els 400.000 milions de dòlars anuals. Tot sembla indicar que podem estar entrant en una nova carrera d’armaments i que, a més, continuen els esforços d’altres estats per aconseguir armament atòmic propi.
Materials de Treball, núm.26 (abril 2005)