Campanya Desmilitaritzem l'Educació - Manifest 2017

Written by Centre Delàs on . Posted in Notícies

FEM FORA ELS EXÈRCITS DELS ESPAIS EDUCATIUS (Manifest 2017)

Captura de pantalla 2017-02-23 a las 16.55.52Aquest any, l’exèrcit torna al Saló de l’Ensenyament de Barcelona, i com cada any des de 2008 la campanya Desmilitaritzem l'Educació també hi torna per defensar una educació basada en la cultura de la pau i l'antimilitarisme. Som la representació de la societat civil que aspira a un món on es destini la despesa militar a despesa social, on s'eduqui per generar pensament crític amb el sistema actual, entre d'ells el sistema de la guerra. És per això que avui tornem a ser aquí per manifestar el nostre rebuig al reclutament militar que fa l'exèrcit al Saló.

En el context actual de greus crisis humanitàries generades pels conflictes armats i les guerres, s’ha pogut constatar que les armes no han esdevingut la solució als problemes de seguretat que presenta el món del segle XXI. Els pressupostos de defensa són la prioritat per sobre de l'educació en un món cada vegada més necessitat de pensament crític. L'any 2016 la despesa militar va arribar a 1,7 bilions de dòlars. JA N'HI HA PROU DE L'AUGMENT DE LA DESPESA MILITAR! Ens mobilitzem perquè volem que l'educació sigui un motor social basat en la cultura de la pau i en la construcció d'alternatives als problemes que presenta la nostra societat.


La nostra reivindicació és cada vegada més forta i té més ressò entre la societat civil, i compta amb suport de les institucions: de l'Ajuntament de Barcelona, amb una resolució aprovada el febrer de 2016 contrària a la presència de cap exèrcit als espais educatius. I l'aprovació el juliol de 2016 al Parlament de Catalunya d’una Moció sobre la Desmilitarització de Catalunya.

Però avui no denunciem només la presència dels exèrcits als espais educatius, assenyalem les institucions per la seva inoperància a l'hora de defensar les mocions aprovades fruit d’una àmplia demanda social. Així com a Fira de Barcelona que davant d'aquesta reivindicació ha permès que l'exèrcit sigui present un any més, i a més, ha deixat que es tripliqui l'espai, el que suposa una clara provocació. Denunciem també la greu falta de rendició de comptes de la Fira, tot i haver-hi dos terços de participació pública: la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.


La presència de les Forces Armades en un “Saló de l’Ensenyament” és un pas més en la normalització de l’exèrcit i fomenta la cultura militarista, a la vegada que s'impedeix el debat social sobre el model de defensa i seguretat que la societat civil vol dur a terme. A més, hem de dir alt i clar que el que fa aquí l'exèrcit no es oferir una sortida professional més, sinó reclutament. I aquest no és l'espai.


La violència només porta més violència. Per això defensem la resolució no-violenta de conflictes, defensem els mecanismes de prevenció, mediació i cooperació. És tasca de tothom la construcció d’una ciutadania crítica i global que treballi per un món en pau.


Manifestem clarament el nostre rebuig a la participació de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament i demanem, un any més, al Departament d’Ensenyament, en qualitat de coordinador, i a Fira de Barcelona, en qualitat d’organitzadora, de retirar-li la invitació per aquesta i les properes edicions. I a les institucions que compleixin amb el mandat social.

QUE L'EDUCACIÓ SIGUI LA NOSTRA MILLOR ARMA! PERQUÈ LA VIOLÈNCIA ACABA QUAN L'EDUCACIÓ COMENÇA.

LES ARMES NO EDUQUEN, LES ARMES MATEN.


Desmilitaritzem l'Educació

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/    Twitter: @desmilitaritzem