Pau Global 144 octubre 2019

 - - -
logo newsletter

PAU GLOBAL

Butlletí electrònic en català i castellà del Centre Delàs d'Estudis per la Pau

Número 143, octubre 2019

(más abajo, versión en castellano)

El Centre Delàs d'Estudis per la Pau té com a missió el foment d'una cultura de pau i la construcció d'una societat desarmada, i per això es dedica a sensibilitzar sobre els efectes perversos de les armes i el militarisme.

Agenda

Taula Rodona i presentació de l'informe: “Violència, seguretat i construcció de pau a les ciutats" amb Itziar González i Virós, el Sindicat de Llogateres i els autors de la publicació  

20191113 Cartell TaulaRodona PauALesCiutats okEl pròxim dimecres 13 de novembre tindrà lloc la Taula Rodona “Seguretat, violències urbanes i pau a les ciutats” que acollirà la presentació de l’últim informe publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau “Violència, seguretat i construcció de pau a les ciutats” que aborda la construcció de pau a les ciutats per aportar propostes alternatives a l'actual model securitari.

L’acte comptarà amb la participació de Tica Font, investigadora del Centre Delàs i autora de l’informe; Itziar González i Virós, arquitecta, urbanista i activista; i Rodrígo Martínez, membre del Sindicat de Llogateres de Barcelona. La taula la presentarà i moderarà el també autor de l’informe i president del Centre Delàs, Pere Ortega.

Conferència "L'arribada dels Robots Assassins" amb Mary Wareham i presentació de l'informe "Noves armes contra l'ètica i les persones"

20191120 Conferencia Presentacio KillerRobots MaryWarehamEl pròxim dimecres 20 de novembre tindrà lloc a Sant Cugat del Vallès la Conferència "L'arribada dels Robots Assassins" a càrrec de la coordinadora global de la Campaign to Stop Killer Robots, Directora d'Incidència de la Divisió d'Armes a Human Rights Watch i co premiada el 1997 amb el Nobel de la Pau per la seva tasca en la campanya per a la prohibició de les mines antipersona, Mary Wareham.

L'acte s'emmarca en el llançament del nou informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau "Noves armes contra l'ètica i les persones: Drons armats i drons autònoms". Per a la presentació d'aquesta nova publicació comptarem amb les intervencions de Pere Brunet, coordinador de l'informe i investigador del Centre Delàs, i de Joaquín Rodríguez Álvarez, membre d’ICRAC i de la Campanya Stop Killer Robots, Professor de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI) i Professor Associat del Departament de Dret Administratiu de la UAB.

Presentación del libro "De la Banca Armada a la Banca Ética. Diez claves para pasarse a las finanzas éticas" en Valencia

20191113 Presentacio LlibretBancaArmada ValenciaEl pròxim dimecres 13 de novembre tindrà lloc a València la presentació del nou llibre publicat per la Campanya Banca Armada al País Valencià, "De la Banca Armada a la Banca Ètica. Deu claus per a passar-se a les finançes ètiques" elaborat pel coordinador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau i investigador, Jordi Calvo, i el membre del Centre Delàs i coordinador de la campanya, Eduardo Aragón. L'acte comptarà amb les intervencions de Fundació Novessedes i SETEM CV, coordinadores de la campanya al País Valencià. Una performance a càrrec d'Álvaro Terrones, donarà peu a la presentació de la publicació que serà a càrrec de l'autor Eduardo Aragón, seguit de la xerrada de l'investigador del Centre Delàs, analista de conflictes armats, Alejandro Pozo, que ens parlarà de l'impacte de les armes espanyoles en els conflictes armats.

Publicacions

portada NegocioDeConstruirMuros TNI StopWapenhandel CentreDelas web CASTInforme del Transnational Institute, Stop Wapenhandel i el Centre Delàs: "El negoci de construir murs"

L'informe “El negoci de la construcció de murs” és la segona part d'"Aixecant murs: Polítiques de la por i securitització a la Unió Europea", publicat en 2018 pel Centre Delàs, juntament amb el Transnational Institute (TNI) i Stop Wapenhandel, en el qual es van mesurar i van identificar per primera vegada els murs que travessen Europa. Aquest nou informe analitza el negoci que existeix darrere de la construcció d'infraestructures, murs i tecnologies desplegats a les fronteres europees, construïts per a frenar i interceptar l'entrada de persones migrades i sol·licitants d'asil.

La publicació mostra que hi ha hagut un enorme increment de la despesa pública en seguretat de fronteres per part de la Unió Europea (UE) i els seus Estats membres que han impulsat una indústria que s'hi ha lucrat. Algunes de les empreses beneficiàries són també actors globals, que treuen partit d'un mercat mundial de seguretat de fronteres el valor de les quals, el 2018, es calcula en uns 17.500 milions d'euros. La construcció de murs resulta ser un negoci lucratiu i en creixement amb conseqüències letals per a les persones que migren.

Autor: Mark Akkerman

Pots consultar i descarregar el resum executiu en castellàen anglès i en francès, i l'informe complet en anglès.

portada Informe EspañaFortaleza CAST webInforme del Centre Delàs i Novact: "L'espiral de violència de l'Espanya Fortalesa: Armes per a la guerra i militarisme per a blindar les fronteres"

Amb “L'espiral de violència de l'Espanya Fortalesa: Armes per a la guerra i militarisme per a blindar les fronteres” es pretén comprendre, analitzar i estudiar els mecanismes que condueixen a la militarització de la Frontera Sud espanyola, que generen la violència estructural, cultural i directa a la qual s'enfronten les persones que són desplaçades per la força, ja sigui fugint de les guerres i els conflictes armats o per les dinàmiques de la desigualtat econòmica global. D'altra banda, s'analitza el model d'emmurallament de l'Estat espanyol que ha servit per a desenvolupar, en els anys successius, la denominada “Europa Fortalesa” en la qual Espanya juga un paper rellevant. No sols per ser una de les principals muralles de la fortalesa europea erigida contra les persones que s'han vist obligades d'una manera o un altre a emigrar, sinó per haver-se convertit en un dels principals exportadors d'armament i material militar de tota mena.

Aquest informe analitza la corresponsabilitat que li concerneix a l'Estat espanyol sobre la venda d'armes a països i regions del món que es troben en una situació de conflicte o especial vulnerabilitat. Crida l'atenció sobre com aquests fets contribueixen a aprofundir el context d'inseguretat per a poblacions senceres que es veuen obligades al desplaçament forçat o a fugir en condició de refugiades.

Autores: Jordi Calvo Rufanges i Ainhoa Ruiz Benedicto (Centre Delàs d'Estudis per la Pau)

Pots descarregar l'informe complet en castellà aquí.

Portada Dinero y militarismo POrtega IcariaEditorialDiners i militarisme. Del franquisme a la democràcia (1939-2018)

Pere Ortega busca a través de la seva última publicació, criteris unificadors per a donar una visió de conjunt que permeti delimitar el militarisme existent a Espanya, tant sota la dictadura franquista, des de 1939, com en l'etapa democràtica, fins a l'actualitat. I no sols des de l'anàlisi, sinó també des d'una clara posició en favor del desarmament, la desmilitarització i la construcció de la pau des de la perspectiva de la transformació dels conflictes per mitjans no violents.

El llibre també aborda el paper que va jugar l'estructura militar dins dels diferents períodes polítics estudiats. I, de pas, es detallen els esdeveniments polítics més importants en la seva relació amb la pau i la seguretat d'Espanya d'aquestes etapes. Alhora que llança una crítica severa al mantra ideològic que sosté que els exèrcits i les armes equivalen a més seguretat.

Autor: Pere Ortega

Editorial: Icaria Editorial

Notícies

Membres del Centre Delàs participen en les trobades del International Peace Bureau a Londres

20191018 IPB Board Council Londres Quique JordiEl passat cap de setmana del 18 al 20 d'octubre, representants del Centre Delàs d'Estudis per la Pau van participar en l'assemblea, el consell i la junta del International Peace Bureau (IPB) que va tenir lloc a Londres. Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs, que va ser reelegit vicepresident del IPB, i Quique Sánchez, membre del Centre Delàs i tècnic del IPB en la seva oficina a Barcelona i de la campanya GCOMS sobre despesa militar, van presentar els resultats d'aquest any de la campanya GCOMS i van obrir un espai per a pensar conjuntament amb els membres de l'assemblea els següents passos i l'estratègia de la campanya global de cara al 2020.

Comunicat del Centre Delàs davant la intervenció militar turca al nord-est de Síria

1570651786 538729 1570653009 noticia normal recorte1"Des del Centre Delàs Delàs d’Estudis per la Pau volem expressar el nostre ferm rebuig als bombardejos efectuats i a la invasió militar que Turquia planeja executar al nord-est de Síria, arran de la decisió del president estatunidenc Donald Trump de retirar les seves tropes d’aquest territori controlat per les Forces Democràtiques de Síria".

El Centre Delàs va fer públic un comunicat en el qual demanava al govern espanyol que cancel·li les transferències d'armament al govern turc i es solidaritzava "amb totes les persones que conviuen a Rojava, incloent àrabs, kurds, assiris i altres minories que no mereixen, com ningú, una guerra que, com totes, es podria evitar". 

El Centre Delàs s'adhereix al Manifest de rebuig a la sentència: "Pels drets i les llibertats"

20191014 Manifest Sentencia LafedeCom a entitat defensora i compromesa amb la cultura de pau i els Drets Humans, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau es va adherir al Manifest "Pels drets i les llibertats" que manifesta el rebuig a la sentència per part de més de 500 entitats i organitzacions de la societat civil catalana. En el text, fet públic el mateix dilluns 14 d'ocutubre en què es va fer pública la sentència, en un acte a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, es denuncien les “conseqüències greus que aquesta té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per la qualitat democràtica de la nostra societat”.

 Podeu llegir el manifest complet aquí.

Entrevistes i articles

articleElSalto Expal "¿Quants milers de projectils té Bardají en les seves mans?", article sobre Expal i Maxam publicat a El Salto el 04/10/2019
Espana Consejo Europa Cuarenta democracia EDIIMA20171121 0748 5 Article "Corrupció, pagaments irreals d'assistents i sobresous en eurodiputats" - Tica Font, publicat al blog Cròniques Insubmises de Público el 07/10/2019
Junta Caixabank Ainhoa "Què és i com funciona l'activisme accionarial?", reportatge on s'expliquen les accions de la Campanya Banca Armada publicat a El Crític el 08/10/2019
Espana embargo Turquia amenazas Erdogan EDIIMA20191015 0240 19 Article "Què aporta l'embargament d'armes espanyoles a Turquia? - Alejandro Pozo, publicat a eldiario.es el 17/10/2019
momentos camara oculta grabado Valencia EDIIMA20191025 0148 5  "Reciclar cèntims en bales, una campanya per a remoure conciències i protestar...", notícia publicada a eldiariocv.es el 26/10/2019
1570651786 538729 1570653009 noticia normal recorte1 Article "La tragedia del poble kurd" - Pere Ortega, publicat al blog Cròniques Insubmises de Público el 28/10/2019
Desfile 12Octubre Olmo Calvo Article "No ens agrada la guerra, però la fem" - Edgard Vega, publicat a eldiariocv.es el 29/10/2019

Saber és poder: Comparteix-ho!
fes-ne difusió a les xarxes socials.

 facebooktwitter

Fes-te soci o col·laborador del Centre Delàs per defensar aquesta i altres causes per al foment d’una cultura de Pau i la construcció d’una societat desarmada

fes-te soci

Versión en castellano


Agenda

Mesa Redonda y presentación del informe: “Violencia, seguridad y construcción de paz en las ciudades" con Itziar González i Virós, el Sindicat de Llogateres y los autores

20191113 Cartell TaulaRodona PauALesCiutats okEl próximo miércoles 13 de noviembre tendrá lugar la Mesa Redonda  “Seguridad, violencias urbanas y paz a las ciudades” que acogerá la presentación del último informe publicado por el Centro Delàs de Estudios por la Paz “Violencia, seguridad y construcción de paz en las ciudades” que aborda la construcción de paz en las ciudades para aportar propuestas alternativas al actual modelo securitario.

El acto contará con la participación de Tica Font, investigadora del Centro Delàs y autora del informe; Itziar González i Virós, arquitecta, urbanista y activista; y Rodrígo Martínez, miembro del Sindicat de Llogateres de Barcelona. La mesa la presentará y moderará el también autor del informe y presidente del Centro Delàs, Pere Ortega.

Conferencia "La llegada de los Robots Asesinos" con Mary Wareham y presentación del informe "Nuevas armas contra la ética y las personas"

20191120 Conferencia Presentacio KillerRobots MaryWarehamEl próximo miércoles 20 de noviembre tendrá lugar en Sant Cugat del Vallès la Conferencia "La llegada de los Robots Asesinos" a cargo de la coordinadora global de la Campaign to Stop Killer Robots, Directora de Incidencia de la División de Armas en Human Rights Watch, y co premiada el 1997 con el Nobel de la Paz por su labor en la campaña por la prohibición de las minas antipersona, Mary Wareham.

El acto se enmarca en el lanzamiento del nuevo informe del Centro Delàs de Estudios por la Paz "Nuevas armas contra la ética y las personas: Drones armados y drones autónomos". Para la presentación de esta nueva publicación contaremos con las intervenciones de Pere Brunet, coordinador del informe e investigador del Centro Delàs, y de Joaquín Rodríguez Álvarez, miembro de ICRAC y de la Campaña Stop Killer Robots, Profesor de la Escuela de Prevención y Seguridad Integral (EPSI) y Profesor Asociado del Departamento de Derecho Administrativo de la UAB.

Presentación del libro "De la Banca Armada a la Banca Ética. Diez claves para pasarse a las finanzas éticas" en Valencia

20191113 Presentacio LlibretBancaArmada ValenciaEl próximo miércoles 13 de noviembre tendrá lugar en València la presentación del nuevo libro publicado por la Campaña Banca Armada al País Valenciano, "De la Banca Armada a la Banca Ética. Diez claves para pasarse a las finançes éticas" elaborado por el coordinador del Centro Delàs de Estudios por la Paz e investigador, Jordi Calvo, y el miembro del Centro Delàs y coordinador de la campaña, Eduardo Aragón. El acto contará con las intervenciones de Fundació Novessedes y SETEM CV, coordinadoras de la campaña en el País Valencià. Una performance a cargo de Álvaro Terrones, dará pie a la presentación de la publicación que será a cargo del autor Eduardo Aragón, seguido de la charla del investigador del Centro Delàs y analista de conflictos armados, Alejandro Pozo, que nos hablará del impacto de las armas españolas en los conflictos armados.

Publicaciones

portada NegocioDeConstruirMuros TNI StopWapenhandel CentreDelas web CAST

Informe del Transnational Institute, Stop Wapenhandel y el Centro Delàs: "El negocio de construir muros"

El informe “El negocio de la construcción de muros” es la segunda parte de "Levantando muros: Políticas del miedo y securitización en la Unión Europea", publicado en 2018 por el Centre Delàs, junto con el Transnational Institute (TNI) y Stop Wapenhandel, en que se midieron e identificaron por primera vez los muros que atraviesan Europa. Este nuevo informe analiza el negocio que existe detrás de la construcción de infraestructuras, muros y tecnologías desplegados en las fronteras europeas, construidos para frenar e interceptar la entrada de personas migradas y solicitantes de asilo.

El informe muestra que ha habido un enorme incremento del gasto público en seguridad de fronteras por parte de la Unión Europea (UE) y sus Estados miembros que han impulsado una industria que se ha lucrado de ello. Algunas de las empresas beneficiarias son también actores globales, que sacan partido de un mercado mundial de seguridad de fronteras cuyo valor, en 2018, se calcula en unos 17 500 millones de euros. La construcción de muros resulta ser un negocio lucrativo y en crecimiento con consecuencias letales para las personas que migran.

Autor: Mark Akkerman

Puedes consultar y descargar el resumen ejecutivo en castellanoen inglés y en francés, y el informe completo en inglés.

portada Informe EspañaFortaleza CAST webInforme del Centro Delàs y Novact: "La espiral de la violencia de la España Fortaleza. Armas para la guerra y militarismo para blindar las fronteras"

Con “La espiral de violencia de la España Fortaleza: Armas para la guerra y militarismo para blindar las fronteras” se pretende comprender, analizar y estudiar los mecanismos que conducen a la militarización de la Frontera Sur española, que generan la violencia estructural, cultural y directa a la que se enfrentan las personas que son desplazadas por la fuerza, ya sea huyendo de las guerras y los conflictos armados o por las dinámicas de la desigualdad económica global. Por otra parte, se analiza el modelo de amurallamiento del Estado español que ha servido para desarrollar, en los años sucesivos, la denominada “Europa Fortaleza” en la que España juega un papel relevante. No solo por ser una de las principales murallas de la fortaleza europea erigida contra las personas que se han visto obligadas de un modo u otro a emigrar, sino por haberse convertido en uno de los principales exportadores de armamento y material militar de todo tipo.

Este informe analiza la corresponsabilidad que le atañe al Estado español sobre la venta de armas a países y regiones del mundo que se encuentran en una situación de conflicto o especial vulnerabilidad. Llama la atención sobre cómo estos hechos contribuyen a profundizar el contexto de inseguridad para poblaciones enteras que se ven obligadas al desplazamiento forzado o a huir en condición de refugiadas.

Autores: Jordi Calvo Rufanges y Ainhoa Ruiz Benedicto (Centro Delàs de Estudios por la Paz)

Puedes descargar el informe completo en castellano aquí.

Portada Dinero y militarismo POrtega IcariaEditorialDinero y militarismo. Del franquismo a la democracia (1939-2018)

Pere Ortega busca a través de su última publicación, criterios unificadores para dar una visión de conjunto que permita delimitar el militarismo existente en España, tanto bajo la dictadura franquista, desde 1939, como en la etapa democrática, hasta la actualidad. Y no sólo desde el análisis, que lo hay y mucho, sino también desde una clara posición en favor del desarme, la desmilitarización y la construcción de la paz desde la perspectiva de la transformación de los conflictos por medios no violentos. 

El libro también aborda el papel que jugó la estructura militar dentro de los diferentes períodos políticos estudia­dos. Y, de paso, se detallan los acontecimientos políticos más importantes en su relación con la paz y la seguridad de España de esas etapas. A la vez que lanza una crítica severa al mantra ideológico que sostiene que los ejércitos y las armas equivalen a más seguridad.

Autor: Pere Ortega

Editorial: Icaria Editorial

Noticias

Miembros del Centro Delàs participan en los encuentros del International Peace Bureau en Londres

20191018 IPB Board Council Londres Quique JordiEl pasado fin de semana del 18 al 20 de octubre, representantes del Centro Delàs de Estudios por la Paz participaron en la asamblea, el consejo y la junta del International Peace Bureau (IPB) que tuvo lugar en Londres. Jordi Calvo, coordinador del Centro Delàs, que fue reelegido vicepresidente del IPB, y Quique Sánchez, miembro del Centro Delàs y técnico del IPB en su oficina en Barcelona y de la campaña GCOMS sobre gasto militar, presentaron los resultados de este año de la campaña GCOMS y abrieron un espacio para pensar conjuntamente con los miembros de la asamblea los siguientes pasos y la estrategia de la campaña global de cara al 2020.

Comunicado del Centro Delàs ante la intervención militar turca al nordeste de Siria

1570651786 538729 1570653009 noticia normal recorte1"Desde el Centro Delàs de Estudios por la Paz queremos expresar nuestro firme rechazo bombardeos efectuados y a la invasión militar que Turquía planea ejecutar en el nordeste de Siria, a raíz de la decisión del presidente estadounidense Donald Trump de retirar sus tropas de este territorio controlado por las Fuerzas Democráticas de Siria".

El Centro Delàs hizo público el 10 de octubre un comunicado en el que pedía al gobierno español que cancele las transferencias de armamento al gobierno turco y se solidarizaba "con todas las personas que conviven en Rojava, incluyendo árabes, kurdos, asirios y otras minorías que no merecen, como nadie, una guerra que, como todas, se podría evitar". 

El Centre Delàs se adhiere al Manifiesto de rechazo a la sentencia: "Por los derechos y las libertades"

20191014 Manifest Sentencia LafedeComo entidad defensora y comprometida con la cultura de paz y los Derechos Humanos, el Centro Delàs de Estudios por la Paz nos hemos adherido al Manifiesto "Por los derechos y las libertades" que manifiesta el rechazo a la sentencia por parte de cerca de 200 entidades y organizaciones de la sociedad civil catalana. En el texto, hecho público el mismo lunes 14 de octubre en que se hizo pública la sentencia, en un acto en la Plaça Sant Jaume de Barcelona, se denuncian las “consecuencias graves que esta tiene sobre los derechos políticos de la ciudadanía y los derechos de manifestación, de expresión, de libre asociación y de disidencia política, suponiendo un retroceso para la calidad democrática de nuestra sociedad”.

Podéis leer el manifiesto completo aquí.

Entrevistas y artículos

articleElSalto Expal "¿Cuántos miles de proyectiles tiene Bardají en sus manos?", article sobre Expal i Maxam publicado en El Salto el 04/10/2019
Espana Consejo Europa Cuarenta democracia EDIIMA20171121 0748 5 Artículo "Corrupción, pagos irreales de asistentes y sobresueldos en eurodiputados" - Tica Font, publicado en el blog Crónicas Insumisas de Público el 07/10/2019
Junta Caixabank Ainhoa "¿Qué es y cómo funciona el activismo accionarial?", reportaje donde se explican las acciones de la Campaña Banca Armada publicado en El Crític el 08/10/2019
Espana embargo Turquia amenazas Erdogan EDIIMA20191015 0240 19 Artículo ¿Qué aporta el embargo de armas españolas a Turquía? - Alejandro Pozo, publicado en eldiario.es el 17/10/2019
momentos camara oculta grabado Valencia EDIIMA20191025 0148 5  "Reciclar céntimos en balas, una campaña para remover conciencias y protestar...", noticia publicada en eldiariocv.es el 26/10/2019
1570651786 538729 1570653009 noticia normal recorte1 Artículo "La tragedia del pueblo kurdo" - Pere Ortega, publicado en el blog Crónicas Insumisas de Público el 28/10/2019
Desfile 12Octubre Olmo Calvo Artículo "No nos gusta la guerra, pero la hacemos" - Edgard Vega, publicado en eldiariocv.es el 29/10/2019

Saber es poder: ¡Compartelo!

Difúndelo en las redes sociales.

 facebooktwitter

Hazte socio o colabrador del Centre Delàs para defender esta y otras causas para el fomento de una cultura de Paz y la construcción de una sociedad desarmada.

hazte socio

 - - -
No t'interessa?