El Centre Delàs d'Estudis per la Pau té com a missió el foment d'una cultura de pau i la construcció d'una societat desarmada, i per això es dedica a sensibilitzar sobre els efectes perversos de les armes i el militarisme.
Publicacions
Amb “Custodiar la Fortalesa: el paper de Frontex en la militarització i securitització dels fluxos migratoris a la Unió Europea”, es pretén estudiar i analitzar el context en el qual es desenvolupa i implementa l'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costas (Frontex) a la Unió Europea, així com el seu funcionament, mecanismes i principals operacions realitzades. La recerca aborda com és el context que es construeix respecte a les polítiques de seguretat a la UE, i en concret respecte a la política fronterera i migratòria. Així com, el desenvolupament de Frontex en aquest context.
L'informe analitza el paper que té Frontex en contribuir a aixecar murs al voltant de la Unió Europea, construint el que es denomina la “Europa Fortalesa”, mitjançant operacions marítimes, àrees i terrestres que criminalitzen les persones que han de fugir de les seves cases per la força, ja sigui per la guerra o per la desigualtat econòmica. És en aquest context que els fluxos migratoris són abordats com una amenaça, de manera que s'afronten amb els mateixos instruments que els crims fronterers.
Autora: Ainhoa Ruiz Benedicto
Pots consultar i descargar el resum executiu en català, en castellà i en anglès; i l'informe complet en català, en castellà i en anglès.
Les accions militars i “de seguretat” amb sistemes militars robòtics i drons armats han canviat radicalment els escenaris de guerra. Els atacs amb drons armats sovint no surten als diaris, però mostren un ritme de creixement continuat els darrers anys. Darrerament, a més, els drons militars estan evolucionant per a poder incorporar sistemes autònoms de decisió.
Aquest informe presenta els principals conceptes relacionats amb els nous sistemes militars robòtics així com els diferents tipus de drons militars i el risc que pot significar el pas de l’automatització cap a l’autonomia i cap al desplegament de sistemes armats autònoms i letals. La publicació vol identificar els grans actors (països productors i compradors, i empreses) en el camp dels drons armats i autònoms, així com els principals tipus de drons que poden arribar a incloure capacitats autònomes. També es presenten els esforços internacionals que tenen com a objectiu la prohibició d'aquestes armes i es plantegen els problemes ètics que sorgeixen en relació a aquestes noves armes, als drons armats i a la seva possible autonomia, en un marc geopolític en el que el negoci ha deixat a banda les persones i els seus drets.
Autores: Pere Brunet, Tica Font, Xavi Mojal i Joaquín Rodríguez
Pots consultar i descarregar el resum executiu en català, en castellà i en anglès; i l'informe complet en català, en castellà i en anglès.
La banca armada, més de 450 entitats financeres de 35 països de tot el món, ha finançat amb 821.659 milions de dòlars en el període 2013-18 a 36 empreses d'armes, conformant la banca armada internacional. En aquesta publicació pots accedir a informació específica dels diferents tipus de finançament que bancs, asseguradores i inversores utilitzen per a ajudar a la indústria militar.
El negoci de les armes genera una economia que es beneficia de la militarització, de l'armamentisme i de la guerra. El teu banc tria què fer amb els teus diners. Ho pot dedicar a alimentar els arsenals de mig món, o pot dedicar-ho a finançar projectes de desenvolupament sostenible i de promoció de la pau i els drets humans. Tu tries, banca armada o banca per la pau?
Autores: Jordi Calvo Rufanges (coord.), Eduardo Aragón, Maaike Beenes, Giorgio Beretta, Ugo Biggeri, Chloé Meulewaeter i Susi Snyder
Editorial: Icaria Editorial
Notícies
El dimarts 10 de desembre té prevista l'arribada al port valencià de Sagunt el vaixell saudita Bahri Abha. Des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, delegació valenciana, hem mostrat el nostre total rebuig i hem demanat al govern autonòmic i als governs municipals de la Comunitat Valenciana, així com també a les autoritats portuàries i als seus treballadors i treballadores, que no acceptin oferir port segur al Bahri Abha que vindria carregat de material de guerra des dels Estats Units, principal proveïdor armamentístic de la dictadura saudita.
"Es desconeix si el Bahri Abha carregarà armes 'made in Spain' a Sagunt. Encara que no es carreguen armes, és denunciable i vergonyosa la falta de coherència del govern d'Espanya al oferir port segur als qui fan la guerra en comptes dels qui la pateixen i fugen arriscant les seues vides en el nostre mar i sense un passatge segur. El govern espanyol és responsable tant de les armes que ven com d'oferir Sagunt com a lloc de trànsit d'aquestes".
Podeu llegir el comunicat complet aquí.
El Instituto de la Paz y los Conflictos de la Universidad de Granada i la Fundación Euroárabe van acollir els passats 28 i 29 de novembre les Jornades d'AIPAZ "Afrontar la cultura de la por a través de la cultura de pau". Un any més, membres del Centre Delàs van participar en les Jornades d'AIPAZ per compartir reflexions i experiències en la construcció de pau amb expertes i representants del moviment de pau a l'Estat espanyol. Tica Font, membre del Centre Delàs va presentar la conferència inaugural a càrrec de Juan Torres López i Pere Ortega, president del Centre Delàs, va oferir la ponència sobre "La militarització (o guerra) de fronteres".
El passat dimecres 20 de novembre la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès va acollir la Conferència "L'arribada dels Robots Assassins" a càrrec de la coordinadora global de la Campaign to Stop Killer Robots i Directora d'Incidència de la Divisió d'Armes a Human Rights Watch, Mary Wareham.
Aquesta conferència estava emmarcada en el llançament de l'informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau "Noves armes contra l'ètica i les persones: Drons armats i drons autònoms" que en col·laboració amb la campanya internacional es presentava el mateix dia. Pere Brunet, coordinador de l'informe i investigador del Centre Delàs, i Joaquín Rodríguez Álvarez, membre d’ICRAC i de la Campanya Stop Killer Robots; van ser les persones encarregades d'acompanyar Mary Wareham a la taula per a presentar les dades més destacades i les principals conclusions recollides en aquesta nova publicació.
La Campanya Banca Armada ha engegat una iniciativa per sensibilitzar l’alumnat universitari de la necessitat d'exigir que els carnets d'estudiants no estiguin vinculats a bancs que financen la indústria militar i fòssil. L’acció #VolemCarnetÈtic informarà els estudiants de la necessitat d'exigir als seus rectorats un canvi en la tria dels comptes corrents que s'ofereixen als universitaris quan es porta a terme la matrícula. Aquesta acció de la campanya Banca Armada a través de la participació en diferents universitaris vol informar de les alternatives i donar suport a les entitats de finances ètiques.
Entrevistes i articles
Saber és poder: Comparteix-ho! fes-ne difusió a les xarxes socials.
|
Fes-te soci o col·laborador del Centre Delàs per defensar aquesta i altres causes per al foment d’una cultura de Pau i la construcció d’una societat desarmada
|
Versión en castellano
Publicaciones
Con “Custodiar la Fortaleza: el papel de Frontex en la militarización y securitización de los flujos migratorios en la Unión Europea”, se pretende estudiar y analizar el contexto en el que se desarrolla e implementa la Agencia Europea de la Guardia de Fronteras y Costas (Frontex) en la Unión Europea, así como su funcionamiento, mecanismos y principales operaciones realizadas. La investigación aborda cual es el contexto que se construye respecto a las políticas de seguridad en la UE, y en concreto respecto a la política fronteriza y migratoria. Así como, el desarrollo de Frontex en este contexto.
El informe analiza el papel que tiene Frontex en contribuir a levantar muros alrededor de la Unión Europea, construyendo lo que se denomina la “Europa Fortaleza”, mediante operaciones marítimas, áreas y terrestres que criminalizan a las personas que tienen que huir de sus casas por la fuerza, ya sea de la guerra o de la desigualdad económica. Es en este contexto que los flujos migratorios son abordados como una amenaza, de manera que se afrontan con los mismos instrumentos que los crímenes fronterizos.
Autora: Ainhoa Ruiz Benedicto
Puedes consultar y descargar el resumen ejecutivo en castellano, en catalán y en inglés; y el informe completo en castellano, en catalán y en inglés.
Las acciones militares y “de seguridad” con sistemas militares robóticos y drones armados han cambiado radicalmente los escenarios de guerra. Los ataques con drones armados a menudo no salen en los periódicos, pero muestran un ritmo de crecimiento continuado los últimos años. Últimamente, además, los drones militares están evolucionando para poder incorporar sistemas autónomos de decisión.
Este informe presenta los principales conceptos relacionados con los nuevos sistemas militares robóticos así como los diferentes tipos de drones militares y el riesgo que puede significar el paso de la automatización hacia la autonomía y hacia el despliegue de sistemas armados autónomos y letales. La publicación quiere identificar los grandes actores (países productores y compradores, y empresas) en el campo de los drones armados y autónomos, así como los principales tipos de drones que pueden llegar a incluir capacidades autónomas. También se presentan los esfuerzos internacionales que tienen como objetivo la prohibición de estas armas y se plantean los problemas éticos que surgen en relación a estas nuevas armas, a los drones armados y a su posible autonomía, en un marco geopolítico en el que el negocio ha dejado de lado a las personas y sus derechos.
Autores: Pere Brunet, Tica Font, Xavi Mojal y Joaquín Rodríguez
Puedes consultar y descargar el resumen ejecutivo en castellano, en catalán y en inglés; y el informe completo en castellano, en catalán y en inglés.
La banca armada, más de 450 entidades financieras de 35 países de todo el mundo, han financiado con 821.659 millones de dólares en el período 2013-18 a 36 empresas de armas, conformando la banca armada internacional. En esta publicación puedes acceder a información específica de los diferentes tipos de financiación que bancos, aseguradoras e inversoras utilizan para ayudar a la industria militar.
El negocio de las armas genera una economía que se beneficia de la militarización, del armamentismo y de la guerra. Tu banco elige qué hacer con tu dinero. Lo puede dedicar a alimentar los arsenales de medio mundo, o puede dedicarlo a financiar proyectos de desarrollo sostenible y de promoción de la paz y los derechos humanos. Tú eliges, ¿banca armada o banca por la paz?
Autores: Jordi Calvo Rufanges (coord.), Eduardo Aragón, Maaike Beenes, Giorgio Beretta, Ugo Biggeri, Chloé Meulewaeter y Susi Snyder
Editorial: Icaria Editorial
Noticias
El día martes 10 de diciembre tiene prevista la llegada al puerto valenciano de Sagunto la naviera saudí Bahri Abha. Desde el Centro Delàs de Estudios por la Paz, delegación valenciana, mostramos nuestro total rechazo y demandamos al gobierno autonómico y a los gobiernos municipales de la Comunitat Valenciana, así como también a las autoridades portuarias y a sus trabajadores y trabajadoras, que no acepten ofrecer puerto seguro al Bahri Abha que vendría cargado de material de guerra desde Estados Unidos, principal proveedor armamentístico de la dictadura saudí.
"Se desconoce si el Bahri Abha cargará armas “made Spain” en Sagunto. No obstante, aunque no se carguen armas en Sagunto, es denunciable y vergonzosa la falta de coherencia del gobierno de España al ofrecer puerto seguro a quienes hacen la guerra en vez de a quienes la sufren y huyen arriesgando sus vidas en nuestro mar y sin un pasaje seguro. El gobierno español es responsable tanto de las armas que vende como de ofrecer Sagunto como lugar de tránsito de las mismas".
Puedes leer aquí el comunicado completo.
El Instituto de Paz y los Conflictos de la Universidad de Granada y la Fundación Euroárabe acogieron los pasados 28 y 29 de noviembre las Jornadas de AIPAZ "Afrontar la cultura del miedo a través de la cultura de paz". Un año más, miembros del Centro Delàs participaron en estas jornadas para compartir reflexiones y experiencias en la construcción de paz con expertas y representantes del movimiento de paz al Estado español. Tica Font, miembro del Centro Delàs, presentó la conferencia inaugural a cargo de Juan Torres López, y Pere Ortega, presidente del Centro Delàs, ofreció la ponencia sobre "La militarización (o guerra) de fronteras".
El pasado miércoles 20 de noviembre la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès acogió la Conferencia "La llegada de los Robots Asesinos" a cargo de la coordinadora global de la Campaign to Stop Killer Robots y Directora de Incidencia de la División de Armas a Human Rights Watch, Mary Wareham.
sta conferencia estaba enmarcada en el lanzamiento del informe del Centro Delàs de Estudios por la Paz "Nuevas armas contra la ética y las personas: Drones armados y drones autónomos" que en colaboración con la campaña internacional se presentaba el mismo día. Pere Brunet, coordinador del informe e investigador del Centro Delàs, y Joaquín Rodríguez Álvarez, miembro de ICRAC y de la Campaña Stop Killer Robots; fueron las personas encargadas de acompañar a Mary Wareham en la mesa para presentar los datos más destacados y las principales conclusiones recogidas en esta nueva publicación.
La Campaña Banca Armada ha puesto en marcha una iniciativa para sensibilizar al alumnado universitario de la necesidad de exigir que los carnés de estudiantes no estén vinculados en bancos que financien la industria militar y fósil. La acción #VolemCarnetÈtic informará los estudiantes de la necesidad de exigir a sus rectorados un cambio en la elección de las cuentas corrientes que se ofrecen a los universitarios cuando se lleva a cabo la matrícula. Esta acción de la campaña Banca Armada a través de la participación de distintos espacios universitarios quiere informar de las alternativas y apoyar a las entidades de finanzas éticas.
Entrevistas y artículos
Saber es poder: ¡Compartelo!
Difúndelo en las redes sociales.
|
Hazte socio o colabrador del Centre Delàs para defender esta y otras causas para el fomento de una cultura de Paz y la construcción de una sociedad desarmada.
|
|