Comunicat del Centre Delàs sobre l’atac a Charlie Hebdo

(ABAJO EN CASTELLANO)

Centre Delàs

Que aquesta violència no ens porti més violències

Comunicat del Centre Delàs sobre l’atac a Charlie Hebdo

Des del Centre Delàs volem manifestar la nostra ferma condemna envers l’atac que ha patit el setmanari satíric francès Charlie Hebdo el dia 7 de gener, en el qual 12 persones -10 treballadors de Charlie Hebdo i 2 policies- van ser assassinades a sang freda, provocant també 11 ferits.

Reiterem el nostre compromís envers les llibertats de premsa i d'expressió, a la vegada que enviem els nostres condols a les famílies i amics de les víctimes. Tragèdies com aquesta ens reafirmen en la nostra feina per denunciar la violència i l’armamentisme, i ens obliguen a prendre consciència del drama social que suposen les agressions armades.

Des del Centre Delàs ens preocupa també l’ús d’aquesta massacre per a justificar noves mesures repressives, retallada de drets fonamentals i la progressiva militarització de la seguretat pública que des de fa uns anys es porta a terme no només a França sinó també a bona part d’Europa.
Rebutgem també la xenofòbia i islamofòbia que recorre Europa i que des de partits d’extrema dreta tant a casa nostra com a França ja ha començat a utilitzar aquesta tragèdia per criminalitzar tota la comunitat musulmana i per exigir-li explicacions per uns actes dels quals només són responsables els seus perpetradors. Islam no és terrorisme, i avui més que mai fem arribar el nostre suport als amics i amigues musulmanes que viuen al nostre territori.

Així, aprofitem aquest comunicat per palesar la nostra inquietud respecte l'escenari polític que ara es desplega, i que segurament comporti l'adopció de “mesures excepcionals” destinades a reforçar el control i la vigilància de l'estat sobre la ciutadania (la situació d'“emergència política” precipita un marc polític ideal per portar a terme mesures que d'altra manera no seria possible aplicar i que vulneren drets fonamentals), a les quals ens oposem frontalment. La “guerra contra el terror” retorna als Estats Units i als països de l’Europa occidental en forma de programes d'espionatge massiu contra la població civil i reformes de caire punitiu que persegueixen la protesta o l'ascendent militarització de les policies civils. Temem que els lamentables successos de París puguin ser explotats per persistir en la imposició d'un programa polític que amenaça les llibertats civils i les garanties democràtiques.
No podem evitar preocupar-nos per la “indignació selectiva” dels estats i dels mitjans de comunicació quan la violència política sacseja Europa, i la desigual cobertura que reben, per exemple, els freqüents assassinats mitjançant drons armats nord-americans al Pakistan, el Iemen o a Somàlia. Condemnar l'atac a Charlie Hebdo aïlladament, sense fer palès el drama social que sempre comporta la violència política arreu, pot acabar esdevenint un perillós exercici d'eurocentrisme, que alimenta la xenofòbia i el racisme. Considerem imprescindible incidir en l'igual dret de totes les vides perdudes a ser plorades i a persistir en la lluita per una societat noviolenta aquí, a França i més enllà.

Centre Delàs d’Estudis per la Pau

 charlie hebdo

 

 Centre Delàs

Que esta violencia no nos traiga más violencias

Comunicado del Centro Delàs sobre el ataque a Charlie Hebdo

Desde el Centro Delàs queremos manifestar nuestra firme condena hacia el ataque que ha sufrido el semanario satírico francés Charlie Hebdo el día 7 de enero, en el que 12 personas -10 trabajadores de Charlie Hebdo y 2 policías- fueron asesinadas a sangre fría, provocando también 11 heridos.

Reiteramos nuestro compromiso con las libertades de prensa y de expresión, a la vez que enviamos nuestras condolencias a las familias y amigos de las víctimas. Tragedias como ésta nos reafirman en nuestro trabajo para denunciar la violencia y el armamentismo, y nos obligan a tomar conciencia del drama social que suponen las agresiones armadas.

Desde el Centro Delàs nos preocupa también el uso de esta masacre para justificar nuevas medidas represivas, recorte de derechos fundamentales y la progresiva militarización de la seguridad pública que desde hace unos años se lleva a cabo no sólo en Francia sino también en buena parte de Europa.

Rechazamos también la xenofobia e islamofobia que recorre Europa y que desde partidos de extrema derecha tanto aquí como en Francia ya ha comenzado a utilizar esta tragedia para criminalizar toda la comunidad musulmana y para exigirle explicaciones por unos actos de los que sólo son responsables sus perpetradores. Islam no es terrorismo, y hoy más que nunca hacemos llegar nuestro apoyo a los hombres y mujeres musulmanas que viven en nuestro territorio.

Así, aprovechamos este comunicado para manifestar nuestra inquietud respecto del escenario político que ahora se desarrolla, y que seguramente conlleve la adopción de "medidas excepcionales" destinadas a reforzar el control y la vigilancia del estado sobre la ciudadanía (la situación de "emergencia política" precipita un marco político ideal para llevar a cabo medidas que de otra manera no sería posible aplicar y que vulneran derechos fundamentales), a las que nos oponemos frontalmente. La "guerra contra el terror" retorna a Estados Unidos y los países de Europa occidental en forma de programas de espionaje masivo contra la población civil y reformas de carácter punitivo que persiguen la protesta o la ascendente militarización de las policías civiles. Tememos que los lamentables sucesos de París puedan ser explotados para persistir en la imposición de un programa político que amenaza las libertades civiles y las garantías democráticas.

No podemos evitar preocuparnos por la "indignación selectiva" de los estados y de los medios de comunicación cuando la violencia política sacude Europa, y la desigual cobertura que reciben, por ejemplo, los frecuentes asesinatos mediante drones armados estadounidenses en Pakistán, Yemen o Somalia. Condenar el ataque a Charlie Hebdo aisladamente, sin hacer patente el drama social que siempre conlleva la violencia política en todo el mundo, puede acabar convirtiéndose en un peligroso ejercicio de eurocentrismo, que alimenta la xenofobia y el racismo. Consideramos imprescindible incidir en el igual derecho de todas las vidas perdidas a ser lloradas y a persistir en la lucha por una sociedad noviolenta aquí, en Francia y donde sea.