Observatorio sobre desarme, comercio de armas, conflictos armados y cultura de paz
joomla templates top joomla templates template joomla

Banca espanyola i armes il•legals

Escrito por Miquel González el . Publicado en Economia de defensa

Publicat a Directa

Com a consumidors col•laborem a través de les nostres opcions de consum amb multitud de projectes i empreses. Una forma subtil de col•laboracionisme que sovint oblidem és la que s'estableix entre els nostres dipòsits i els diferents projectes que la nostra entitat finança amb ells.

I per parlar d'aquest tema em fixaré en quatre companyies que produeixen armes molt controvertides: Lockheed Martin, L-3 Communications, Textron i EADS.

Les tres primeres venen míssils amb càrregues de dispersió i són nord-americans i l'última produeix míssils que incorporen càrregues nuclears i és europea. Aquest armament, de ser utilitzat en un conflicte armat com a mesura d'atac, seria considerat il•legal segons el dret internacional humanitari per ser armes que no distingeixen entre civils i combatents i per infringir un patiment innecessari. Quines relacions tenen les entitats financeres espanyoles i per tant els nostres dipòsits i inversions amb aquestes quatre companyies?

A dia d'avui, sembla que no hi ha entitats financeres espanyoles que financen a través de crèdits les tres empreses nord-americanes. Això sí, moltes d'elles ofereixen un índex financer anomenat S&P 500 que inclou 500 empreses nord-americanes, entre elles les tres esmentades. Aquest producte financer funciona de tal manera que quan el client inverteix en ell està comprant a la pràctica accions de 500 companyies nord-americanes i les està, per tant, finançant. Bancaja, Banco Santander, Bankinter, BBVA, Caja Madrid i La Caixa són les entitats espanyoles que ofereixen aquest producte financer. A més d'això, Tecnobit, empresa militar participada en un 33% per Caja Navarra, un 29% per Caja Castilla la Mancha i un 6% per Caja Burgos, subministra components a Lockheed Martin.

D'altra banda, el consorci aeronàutic europeu EADS, com que és un gran conglomerat europeu i té presència a Espanya, és finançat directament per entitats espanyoles. Entre aquestes entitats es troben Banc Santander, Bankinter i BBVA. A més, hi ha empreses espanyoles amb producció militar que són proveïdors d'EADS i a més estan participades per entitats financeres espanyoles. Es tracta d'una banda de Aernnova, participada en un 23% per Caja Castilla la Mancha, i de l'altra Alestis, participada en un 15% per Cajasol i un 14% per Unicaja.

En conclusió, a través dels nostres dipòsits i inversions financeres podem estar finançant més o menys directament a companyies que no comparteixen els nostres valors. És important tenir això en compte per evitar col•laborar amb empreses que no comparteixen els nostres valors.

Colabora con:

sipri

Es miembro de:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Dirección: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Tel: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org