Observatorio sobre desarme, comercio de armas, conflictos armados y cultura de paz
joomla templates top joomla templates template joomla

Ajudes de la banca al finançament del deute de la industria de defensa

Escrito por Francesc Benítez el . Publicado en Economia de defensa

Publicat a Directa

En un esgotador i asfixiant context de crisi econòmica, d’atur insuportable i de congelació de crèdits a les empreses, el passat mes d’agost el diari Expansión llençava la noticia de que el grup industrial MAXAM havia obtingut un crèdit sindicat de 295 milions d’euros destinat a finançar el seu deute per part d’un conjunt d’entitats bancàries entre les que sobresurten els bancs BBVA, Banesto, HSBC i Barclays.

Recordem que MAXAM és el resultat de la reestructuració de l’antiga Unión Española de Explosivos i entre les empreses que en formen part es troba EXPAL, la principal empresa del grup en el sector de defensa, que es dedica a la fabricació de tota classe d’explosius civils i militars.

La notícia no és gens original per aquells que portem temps analitzant la complexa relació entre la banca i la indústria de defensa. De fet, al març de 2008 al Centre Delàs publicàvem al nostre butlletí Materials de Treball nº 33 la notícia de que el grup MAXAM havia obtingut un crèdit de 300 milions d’euros d’un conjunt d’entitats bancàries liderades també pel BBVA i Banesto. Entre les principals diferències entre aquella situació i l’actual es donava la circumstància de que en aquell moment EXPAL encara es comptava entre els fabricants de bombes clúster.

A la vista de la situació, resulta sorprenent com en un context econòmic en què el crèdit bancari al sector privat ha caigut de l’ordre del 30% des del gener de 2009 al gener de 2010, on moltes empreses fan fallida per la congelació de les línies de crèdit bancàries, ens trobem que un grup industrial amb una importantíssima participació en el sector de la defensa ha rebut quasi 600 milions d’euros en poc mes de dos anys amb la col·laboració d’algunes de les principals entitats bancàries de l’Estat.

En conclusió, l’actitud de les entitats bancàries no pot ser més reprovable, però no només pel fet de la participació en el negoci de la fabricació i venda d’armes que no cal comentar, sinó també pel missatge que s’està enviant a les petites i mitjanes empreses del sector productiu i de serveis que s’ofeguen perquè no poden fer front als seus deutes de curt termini, i que constitueixen el veritable teixit econòmic que cal ajudar des de tots els fronts. Novament, la indústria de defensa troba mecanismes de suport econòmic, en aquest cas d’entitats privades, que calculen sota la llei de l’avarícia el profit que poden treure de l’expansió futura del pervers negoci de la fabricació de bombes.

Colabora con:

sipri

Es miembro de:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Dirección: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Tel: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org