Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

Fer la guerra sense despentinar-se

Written by Jordi Calvo on . Posted in Armamentisme

(Article Publicat a El Punt el 15 de gener de 2011)

UAV són les sigles en anglès d’Avió no tripulat, la nova tendència de l’armamentisme que servirà per fer les guerres asseguts confortablement a l’oficina.

Els UAV es controlen des de la CIA, on en un espai tancat, amb una pantalla, un teclat i un joystick es llancen bombes i míssils sobre objectius reals. Els UAV són anomenats també drones (abellots en anglès) i es fan servir pel reconeixement tàctic i estratègic, per patrulles marítimes, per la guerra electrònica, per atacar sistemes de defensa aeris i per bombardejar objectius determinats. Els models de combat armat són coneguts com UCAV (sigles en anglès d’avions no tripulats de combat).

Els anys 90 es van fer servir els primers avions no tripulats amb capacitat bèl•lica, com el Predator, que portava dos míssils Hellfire (Foc del Infern). Estimulats per les guerres d’Afganistan i de l’Iraq, als EUA es van desenvolupar nous models que poden estar fins 24 hores en l’aire i que poden carregar més bombes i míssils. A l’Afganistan i Pakistan s’han fet servir aquests avions de combat en el que s’ha anomenat atacs selectius. El 2008 amb 36 atacs dels abellots van morir 317 persones, el 2009 van ser més de 400, entre les que hi havia rebels, líders d’Al Qaeda i, com sempre, civils. A més a més, han aconseguit fer només a la guerra d’Afganistan 1.665 incursions de guerra, 33.280 hores de vol i han captat 606.000 imatges

A Europa en tenim el projecte nEUROn, en el que Espanya ha posat 35,5 milions d’euros pel seu desenvolupament. A més a més, EADS està desenvolupant un projecte entre Espanya, Alemanya i França, per fabricar el Advanced UAV, amb un programa que tindrà un cost de 2.800 milions d’euros. Espanya s’ha compromès a comprar-ne tres unitats, a més de a participar en el cost del seu desenvolupament. Recentment BAIE (Barcelona Aeronàutica i de l’Espai) va presentar la seva candidatura per a la concessió del Centre d’Excel•lència d’Avions no Tripulats del consorci aeronàutic EADS, per establir a Catalunya la producció d’aquest avions, per la qual competeixen Andalusia, Madrid i Galícia, a més de França i Alemanya.

Durant 2009, s’ha calculat el mercat mundial d‘avions no tripulats en 4.400 milions de dòlars, el qual està controlat pels EUA amb un 80% de la quota de mercat. Es calcula que el mercat futur dels avions no tripulats serà de milers d’aparells, el que comportarà una despesa de les arques públiques de més de 62.000 milions de dòlars durant els propers anys.

Els avantatges econòmics i militars dels avions no tripulats de combat són molts. Per exemple, la formació d’un pilot d’avió de combat nord-americà té un costs de 2,6 milions de dòlars, mentre la d’un pilot de drone es de 135.000 dòlars; perquè la guerra amb aquests aparells no tripulats no tindrà baixes humanes dels atacants, probablement la principal raó d’oposició a les guerres de l’opinió pública occidental; i perquè poden estar més d’un dia i la seva nit volant i bombardejant, el que amb pilots humans és impossible.

Però, els riscos i limitacions dels avions no tripulats de combat són més encara. Perquè, es molt probable que amb el desenvolupament que estant tenint, poden arribar a ser capaços de destruir una ciutat sencera estrenyent un botó des d’un còmode despatx. Llavors, qui és responsable d’un bombardeig fet sense intervenció humana?, què passa si el sistema s’equivoca?, què passa si un hacker interfereix el sistema?, què passa si hi ha una errada de programació? Els éssers humans són cada cop menys necessaris per estrènyer el gallet, i els costos d’acabar amb un gran nombre de vides són cada cop més reduïts, el que planteja serioses qüestions sobre la responsabilitat en els actes de combat. Amb els avions no tripulats de combat la guerra es converteix en una activitat trivial, com un videojoc, on l’executor que estreny el gallet ni tan sols es despentina i les víctimes de l’atac són poc més que ninots en una pantalla d’ordinador.

Fonts:
- Checola, Laurent i Pflimlin, Edouard (200): “Guerras a control remoto”, a Le Monde diplomatique 12/03/2009, http://www.eldiplo.com.pe/guerras-control-remoto, consultat el 11/10/2010.
- Baranek, Aníbal (2010): “El futuro es hoy: los cambios que transformarán la guerra aérea”, a Gaceta aeronàutica. http://www.gacetaeronautica.com/articulos/2010/029futur/index.htm, consultat el 11/11/2010
- Infodefensa (2010): “Catalunya impulsa su candidatura como sede para el nuevo centro de UAV de EADS” a Infodefensa, consultat el 10/11/2010.
- Tran, Pierre (2009): “EADS Study Confirms Advanced UAV Costs” a Defense News, http://www.defensenews.com/story.php?i=4128710, consultat el 20/11/2010.
- Defense Update (2009): “EADS Unveils Advanced UAV at the Paris Airshow” a Defense Update
http://defense-update.com/newscast/0609/news/eads_advanced_uav_140609.html, consultat el 20/11/2010.

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org