Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

L’OTAN prepara la guerra a Albacete

Written by Teresa de Fortuny on . Posted in Armamentisme

 

Sempre plou sobre mullat. Només cal preguntar-ho als habitants de la província d’Albacete, pel que fa a la ingerència de les forces armades a casa seva.


Comencem pel començament. Ja a principi dels anys seixanta, l’exèrcit va començar a fer maniobres en uns terrenys de la Sierra de Chinchilla. I també va començar l’oposició i el malestar dels pobles afectats. El 1980 el Ministeri de Defensa va comprar 14.000 hectàrees i les va destinar a exercicis de tir i pràctiques de l’artilleria, l’aviació, la cavalleria, de la Legió i darrerament, s’han obert a exèrcits de països de l’OTAN. Els perjudicis i les molèsties que han de suportar els veïns de la comarca no són pas lleus; incendis causats pels exercicis de tir (aquest mateix estiu, un gran incendi a la província de Saragossa va tenir l’origen en un camp de maniobres militar), desviació d’aqüífers, plagues de llagostes per l’abandonament del conreu, erosió en augment perquè es veu afavorida pels impactes de munició, vols molt a la vora del terra d’avions i helicòpters fora de la zona militar, piles de projectils que van a parar més enllà del camp militar (fins a 7 km de distància) i apareixen en llaurar la terra (podria arribar un moment que aquestes terres no es puguin treballar i esdevinguin ermots), alteracions negatives en el bestiar (per exemple, les conilles aborten i deixen de tenir llet quan hi ha maniobres), tràfic de vehicles militars, explosions d’explosius a punt de caducar (que provoquen vidres, portes, rajoles trencades, esquerdes a les parets...). L’any 1996 es va intentar una ampliació del camp perquè pugués incloure un camp de tir d’avions de l’OTAN. La forta pressió popular en contra ho va impedir.


Més coses; des de l’any 2008 l’empresa Eurocòpter fabrica a Albacete els helicòpters d’atac Tigre i els helicòpters NH90 de transport militar. Dos factors, entre d’altres, determinaren l’elecció d’Albacete com a lloc idoni per ubicar-hi la fàbrica; la proximitat de la base aèria de Los Llanos i del camp de maniobres de Chinchilla, una proximitat que facilita l’assaig dels helicòpters. El Tigre està dissenyat per atacar zones urbanes, és similar a l’helicòpter americà Apatxe utilitzat per Israel en els darrers bombardejos sobre Gaza. Difícilment es pot aplicar un eufemisme que designi d’una forma suau la sinistra funció d’aquest aparell, que és l’helicòpter d’assalt més mortífer dels exercits europeus i que portarà míssils fabricats a Israel. El govern espanyol ha fet una comanda de 24 unitats, cada una amb un cost de 56 milions d’euros (amb 50 milions es construeix un hospital comarcal).

Per si no n’hi hagués prou, el 27 d’octubre de 2006, el Consell de Ministres va acordar la instal•lació del Programa de Lideratge Tàctic (Allied Command Europe Tactical Leader Ship, TLP) de l’OTAN a la base aèria de Los Llanos a Albacete, sense consultar ni tan sols informar-ne el Ple de l’Ajuntament ni la ciutadania. Tampoc no va ser motiu de debat i aprobació al Parlament espanyol.

El TLP és un programa d’ensinistrament dirigit a caps d’esquadrons d’aviació de l’OTAN. S’inicià l’any 1978 i es va establir a Alemanya, on es mantingué fins el 1988, any en què el govern alemany va demanar que es traslladés a un altre país (per l’increment de soroll, del nombre de vols rasants i per la forta pressió de l’opinió pública contrària al TLP). Passà a desenvolupar-se a Bèlgica fins a l’actualitat. La raó per aquest segon trasllat és que l’OTAN pretén ampliar el TLP, afegint-hi un exercici anual de simulació de conflicte aeri en què cent avions volin simultàniament i alguns d’ells portin armes operatives. D’aquí la necessitat de buscar un espai més gran que el de Bèlgica i la base aèria de Los Llanos els ha anat com oli en un llum. Als EUA, a la base de Nellis, a Nevada, està funcionant el programa Red-Flag que inclou un exercici bèl•lic d’aquestes característiques, de proporcions gairebé reals, on els avions s’exerciten en combats aire-aire i aire-terra i que disposa d’un espai aeri enorme restringit només a vols militars.

En el programa TLP es practiquen vols d’avions en formació i simulacions d’atacs aire-aire i aire-terra. Això suposa 24 setmanes de vols (diürns i nocturns) i s’hi inclouen vols rasants i càrregues de combustible en vol.

El primer curs a Albacete començarà aquest mes de novembre. A partir de llavors, en aquesta província hauran de suportar simulacres de guerres aèries, avions en maniobres de persecució i atac, tant de dia com de nit. La situació serà encara més greu si s’implanta aquell exercici anual de què hem parlat. L’aeroport civil d’Albacete veurà molt restringida la seva operativitat. Un aspecte també negatiu és que els militars adscrits al programa TLP es regiran per un estatut especial que els empara en cas que cometin delictes.

Albacete, tant per allotjar indústria de guerra com per acollir el programa TLP, esdevé un objectiu militar molt clar. I és la segona província espanyola amb més sòl militar. A Albacete s’ha creat la Plataforma contra la Militaritzación de Albacete que s’oposa a la militarització de les seves terres i rebutja la instal•lació del programa TLP, la fabricació del Tigre i el camp de maniobres de Chinchilla.

Per al mes de novembre (data de l’inici del programa TLP) aquesta Plataforma convoca una trobada d’associacions antimilitaristes i antiguerra de l’Estat espanyol. La trobada inclourà accions destinades a alertar la ciutadania sobre la militarització del món en general i de casa nostra en particular.
Com a antimilitaristes secundem totes les iniciatives dels companys d’Albacete.

Trobareu més informació a:
www.otannoalbacete.es
http://conmilab.blogspot.com

Referències per al text:
http://www.airfighters.com/page.php?id=39
http://www.air-scene-uk.com/hangar/2007/423tlp/tlp.htm
http://tlp.scramble.nl/tlp-main.htm
DVD Donde se cuece la guerra, los campos de maniobras: Chinchilla de Montearagón. Coordinadora por la desmilitarización de la Sierra de Chinchilla.

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org