Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

Augmentar el compromís amb l'Afganistán retirant les tropes

Written by Centre Delàs on . Posted in Conflictes i guerres

 

El recent i lamentable atac que ha ocasionat dos morts i Quatre ferits espanyols mereix abordar tres qüestions amb ànim d’aportar claredat sobre la nostra contribució a l’Afganistan.

 En primer lloc és necessari insistir que la ISAF (Força Internacional d’Assistència a l’Afganistan) no és una operació de Nacions Unides, com defensa el govern. No existeix a l’Afganistan un sol casc blau. Encara que autoritzada per l’ONU, la ISAF és una intervenció de l’OTAN, està dirigida per l’OTAN i respon als interessos i maneres d’actuar de l’OTAN. A més a més, si qui controla i dirigeix la força a l’Afganistan, Estats Units, no diferencia actuacions ni operacions militars, englobades en el seu conjunt en l’nomenada «Guerra contra el Terror» (el segon pilar del qual és la intervenció a l’Iraq), que a Espanya pretenguem establir límits, àdhuc suposant bones intencions, resulta ingenu. La segona pregunta apunta a si és raonable atribuir als taliban tots i cadascun dels atacs a les tropes internacionals.

 

En aquest país operen més de vuit-cents grups armats diferenciats, molts d’ells vinculats als taliban, però molts alters no relacionats i fins i tot contraris a les seves pràctiques. Una part d’ells s’han constituït com a resposta a la condemnable estratègia militar occidental d’atacs indiscriminats sobre nuclis habitats (els «danys col•laterals» dupliquen les morts de l’11-S). Fins i tot els grups taliban són «contractats» per les seves bases de suport perquè els defensin d’agressions externes, tant afganeses com occidentals. Llavors, cal preguntar-se sobre les presumptes bones intencions en relació a la reconstrucció de l’Afganistan i a la millora de les condicions de vida de la seva població. El PIB afganès és cinc vegades inferior a la despesa militar anual d’EUA a aquest país. 92 de cada 100 euros de la contribució mundial oficial fins el 2006 són militars, i la relació sembla mantenir-se en l’actualitat. La proporció coincideix en el cas d’Espanya, que no ha dedicat res a programes de desarmament, desmobilització i reintegració de combatents i només ha proporcionat el 0,68% dels fons totals per a desminatge. Pitjor és el panorama en les crisis humanitàries: Espanya no ha aportat cap euro a les tres crides urgents del 2008 a l’Afganistan, destinades, entre d’altres aspectes, a pal•liar els efectes de la permanent sequera i la pujada del preu dels aliments.

 

Els indicadors socials bàsics a l’Afganistan no han millorat, i la població segueix morint per les mateixes causes evitables que abans. Afganistan és només una prioritat en qüestions militars, i l’ocupació no respon a les necessitats de la seva població sinó als interessos d’Estats Units i dels seus aliats.

 

Espanya hauria de retirar les seves tropes de l’Afganistan, però no oblidar-se d’aquest país. Sería desitjable que invertís les seves prioritats i convidés els altres a emular-la. En primer lloc, és necessari acabar amb els bombardejos de pobles i l’obsessió antiterrorista. En segon lloc, ha de fomentar-se el diàleg amb tots els grups armats (sense un mediador interessat), prioritzant les seves bases civils, les nombroses estructures socials fins ara oblidades i les mesures diplomàtiques amb els països veïns (per evitar nous suports a les faccions). Tercer, mostrar una implicació sincera i compromesa i promoure la satisfacció de les necessitats bàsiques de la població. Hi ha moltes maneres no militars de contribuir a un Afganistan molt més segur.

 

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org