Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

Es llança la campanya internacional anti-OTAN

Written by Centre Delàs on . Posted in Cultura de pau

Entre el 4 i 5 d’octubre va tenir lloc a Stuttgart (Alemanya) la primera reunió internacional per les activitats anti-OTAN relacionades amb el seixantè aniversari de l’OTAN (Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord). Desenes d’organitzacions pacifistes, antiguerra, pel desarmament, organitzacions crítiques amb el sistema capitalista i representants polítics de l’esquerra europea, estan impulsant la campanya de més envergadura que els moviments socials pacifistes i antiguerra proposen per l’any 2009. Justícia i Pau i la Plataforma Aturem la Guerra van participar-hi.


Les organitzacions convocants ja van avançar treball al Fòrum Social Europeu, on a l’assemblea de moviments contra l’OTAN es va donar un primer pas cap a la participació a aquesta primera reunió de la campanya i a la resta de convocatòries que culminaran el 4 d’abril a Estrasburg, on es reuniran els estats membres de l’OTAN per celebrar el seu 60è aniversari.

Les entitats convocants són: Champaign for Nuclear Disarmament (CND), Cooperation for Peace, Federal Committee Peace Council, International Association of Lawyers against Nuclear Arms (IALANA Europe), International Network of Engineers and Scientists for Global Responsibility (INES), International Peace Bureau (IPB), International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), Le Mouvement de la Paix, Stop the War Coalition Great Britain, Stop the War Coalition Greece, War Resisters’ International, Woman’s International League for Peace and Freedom (WILPF). A aquestes organitzacions s’hi han afegit Justícia i Pau, BAK (de Grècia) i Attac França, entre d’altres, amb les quals formaran part del recentment creat Comitè Internacional de la Campanya anti-OTAN per donar-li continuïtat al procés començat a Stuttgart i preparar les activitats de protesta del 4 d’abril a Estrasburg.

Les activitats durant la protesta anti-OTAN inclouran una manifestació el dissabte 4 d'abril, una conferència internacional del dijous 2 d'abril al diumenge 5 d'abril, accions directes i de desobediència civil, i un campament internacional de resistència a partir del dimecres 1 d'abril, fins al diumenge 5 d'abril.

A Catalunya i a l’Estat espanyol, caldrà impulsar la campanya i intentar mobilitzar el màxim nombre de moviments pacifistes i antiguerra de tot l’Estat, per contribuir a fer que la protesta contra l’OTAN a Estrasburg sigui una de les més multitudinàries dels darrers temps. Un factor important a molts països, incloent l’Estat espanyol, serà el fet que la guerra a l’Afganistan és actualment una de les operacions militars ofensives més evidents de l’OTAN, amb tràgics efectes sobre la població civil afganesa.


A continuació adjuntem la Crida resultant entre totes les organitzacions a la reunió presents, que té l’objectiu d’animar a totes les persones a venir a Estrasburg, a l'abril de 2009, per a protestar contra les polítiques militars agressives i nuclears de l'OTAN, i afirmar la visió d'un món just, lliure de la guerra. Amb la crida es demana la seva difusió entre el nostre entorn i moviments socials, per a venir a Estrasburg i fer d'aquest objectiu una realitat.


CRIDA ACORDADA A STUTTGART 5 D'OCTUBRE 2008

No a la guerra
No a l'OTAN

En ocasió del seixantè aniversari de l'organització militar de l'OTAN, fem una crida a totes les persones a venir a Estrasburg i Kehl, a l'abril de 2009, per a protestar contra les polítiques militars agressives i nuclears de l'OTAN, i afirmar la nostra visió d'un món just, lliure de la guerra.

L'OTAN és un obstacle cada vegada major per a aconseguir la pau mundial. Des del final de la Guerra Freda, l'OTAN s'ha reinventat a si mateixa com una eina per a l'acció militar de la "comunitat internacional", inclosa la promoció de la nomenada "guerra contra el terror". En realitat es tracta d'un vehicle de l'ús de la força encapçalat per Estats Units amb bases militars en tots els continents, eludint les Nacions Unides i el sistema de dret internacional, accelerant la militarització i augmentant la despesa en armament -els països de l'OTAN representen el 75% de les despeses militars mundials. En aplicació d'un programa expansionista des de 1991, dissenyat per a arribar a interessos estratègics i recursos, l'OTAN ha lliurat la guerra en els Balcans, amb el pretext de la nomenada "guerra humanitària", i ha lliurat set anys de brutal guerra a Afganistan, on empitjora la seva tràgica situació i on la guerra s'ha expandit a Pakistan.

En Europa, l'OTAN està agreujant les tensions, alimentant la carrera d'armaments amb els nomenats "míssils de defensa", un enorme arsenal nuclear i una política de primer atac nuclear. La política de la UE està cada vegada més vinculada a l'OTAN. L'actual potencial expansió de l'OTAN a Europa oriental i fins i tot més enllà, i les seves operacions "fora d'àrea" estan fent del món un lloc més perillós. El conflicte en el Caucas és una clara indicació d'aquests perills. Cada avanç de la frontera de l'OTAN augmenta la possibilitat de la guerra, inclòs l'ús d'armes nuclears.

Per a assolir el nostre objectiu d'un món en pau, rebutgem les respostes militars a les crisis regionals i mundials- aquestes són part del problema no part de la solució. Ens neguem a viure sota el terror de les armes nuclears, i rebutgem una nova carrera d'armaments. Hem de reduir les despeses militars -dirigint aquests recursos a satisfer les necessitats humanes. Hem de tancar totes les bases militars estrangeres. Ens oposem a totes les estructures militars utilitzades per a intervencions militars. Hem de democratitzar i desmilitarizar les relacions entre els pobles i establir noves formes de cooperació pacífica per a construir un món més segur i just.

Amb aquesta crida demanem la difusió d'aquest missatge entre el teu entorn i moviments socials, per a venir a Estrasburg i Kehl i fer d'aquest objectiu una realitat. Creiem que un món en pau és possible.

No a la guerra
No a l'OTAN.

Les activitats durant la protesta anti-OTAN inclouran una manifestació el dissabte 4 d'abril, una conferència internacional del dijous 2 d'abril al diumenge 5 d'abril, accions directes i de desobediència civil, i un campament internacional de resistència a partir del dimecres 1 d'abril, fins al diumenge 5 d'abril.

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org