Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

Comunicat amb motiu del DENIP 2016: Eduquem per la pau

Written by Centre Delàs on . Posted in Cultura de pau

IMG 0254-2

El Centre Delàs s'adhereix al comunicat de Lafede.cat pel DENIP.

Vivim moments en què les violències estan més presents que mai en el nostre dia a dia. La violència de la guerra obliga a buscar refugi i asil, la violència econòmica obliga a migrar a la recerca d’una vida digna, la violència masclista continua discriminant i marginant la dona arreu del món, la violència també es manifesta en la manca de participació política, en la desigualtat o en la pobresa aqui a casa nostra i arreu. La violència de les respostes militars als conflictes perpetua conflictes armats i en genera de nous. Els discursos i arguments violents legitimen la violència contra la gent nouvinguda, contra el feble, l’estrany, i les persones diferents.

En aquest context l’educació és també colonitzada pels discursos violents. L’educació uniformitzadora, jerarquitzadora i excloent, existeix també al nostre país. La cultura de la intolerància també està present a les aules dels nostres centres educatius, mentre la cultura de l’acceptació de la guerra i la violència naturalitza el pitjor de les nostres societats als espais educatius.

És per això que cal recuperar la importància de l’educació per la pau, i introduir la noviolència, els drets humans i la cooperació a les aules, així com posar en valor la diversitat, l’ètica i la pau.

Aquest context requereix el compromís de tota la comunitat educativa en el seu sentit més ampli, professorat families, educadors i educadores socials, monitors i monitores, totes son necessàries per fer de l’educació per la pau un eix vertebrador dels continguts i les metodologies als diferents espais educatius i de socialització de les persones. L”educació transformadora ja és una via de treball i reflexió per molts actors educatius, però cal seguir treballant per eixamplar i institucionalitzar-ne la seva perspectiva.

Per tot això, Lafede.cat demana que les politiques educatives impulsin l’educació per la pau i en el conflicte com a via per erradicar la cultura de la violència; així com el suport institucional ferm i sostingut al professorat, centres educatius i organitzacions que ja hi estan treballant.

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org