Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

Noves fites en el Ministeri de Defensa

Written by Tica Font on . Posted in Economia de defensa

Article publicat a La Directa

El primer semestre del 2011 el govern espanyol va autoritzar exportacions de material de defensa per valor de 1.099,8 milions d’euros, tot fa pensar que quan es coneguin les dades d’exportació de tot l’any, s’haurà batut, novament, un record històric.

Les principals vendes han estat una fragata a Noruega i dos bucs de vigilància a Veneçuela. Destaca també l’exportació aeronaus militars a Austràlia, Mèxic, Portugal, Xile, Colòmbia i Tailàndia. Però el realment rellevant és que s’han realitzat exportacions d’armes a països en conflicte com Colòmbia o Israel, a països amb tensions i/o a països amb greus vulneracions dels Drets Humans com Aràbia Saudita, Índia, Pakistan, Filipines, Indonèsia, Marroc, Tailàndia o Turquia. S’han exportat escopetes i cartutxos d’escopeta per valor de 27,63 milions € a 51 països.

El govern en aquest primer informe semestral, informa que s’ha denegat l’exportació de 450 pistoles a Guatemala pel risc de desviament existent, en no oferir suficients garanties el importador i l’usuari final. Així mateix informen que van ser revocades dues llicencies d’exportació a Líbia consistents en 1.000 ulleres de visió nocturna aplicant l’article 8.1. a) de la Llei 53/2007 que indica la denegació quan “existeixin indicis racionals de que el material de defensa, l’altre  material o els productes i tecnologies de doble ús puguin ser utilitzats en accions que pertorbin la pau, l’estabilitat o la seguretat en l’àmbit mundial o regional, puguin exacerbar tensions o conflictes latents, puguin  ser utilitzats de manera contraria al respecto degut i la dignitat  inherent al ser humà, amb finalitats de repressió interna o en situacions de violació de drets humans”

Segons el comunicat del Ministeri d’Economia i Competitivitat volen destacar la ràpida reacció del Govern Espanyol davant les revoltes en alguns països àrabs al llarg del 2011. Concretament recorden que les llicencies d’exportació de material de defensa, d’altre material y de productes i tecnologies de doble ús que havien estat autoritzades des de gener de 2006 fins l’inici de les revoltes a Tunísia i Egipte han estat sotmeses a un procés d’anàlisis i revisió en el cas d’aquests dos països. Aquest mateix procés s’ha fet extensiu a totes les llicències que tenien com a destí qualsevol dels països en els que estiguessin produint revoltes similars.

Pocs dies després que el Ministeri d’Economia fes públic l’informe semestral sobre les exportacions de material de defensa 2011 i del qual s’han destacat les informacions anteriors, el ministre de Defensa el Sr Morenés en compareixença al Congrés assenyala que en l’actual conjuntura de crisis donarà suport institucional a la indústria de defensa i a la seva internacionalització. Morenés manifestava la necessitat de que la indústria de defensa espanyola sigui més exportadora, donat que la presencia en l’exterior es una necessitat per Espanya, per aconseguir independència i projectar-se cap altres mercats i altres activitats; en aquest sentit va manifestar que el Ministeri de Defensa explorarà noves àrees de col•laboració amb la industria de defensa, sector industrial que considera estratègic pels interessos espanyols.

Respecte a la mala situació econòmica del seu ministeri, Morenés ha anunciat que replanificarà la despesa compromesa. Recordem que el Ministeri de Defensa té uns deutes que superen els 36.000 milions €, deutes que renegociarà amb la industria per allargar els terminis de pagament i abordarà amb altres ministeris com el de Hisenda o Industria, perquè des dels seus pressupostos assumeixin una part d’aquets pagaments.

Com a tercera línia estratègica del ministeri, Morenés ha assenyalat que es farà un esforç de contenció de la despesa, optimització de recursos, reducció dels costos d’estructura orgànica del ministeri  i revisió dels programes i partides pressupostàries. En aquesta línia Morenés ha anunciat que ha encarregat al Cap de l’Estat Major de la Defensa “un estudi de les necessitats de les Forces Armades en l’horitzó 2025” per a posteriori elaborar el perfil de finançament del mateix. En definitiva, parla d’austeritat i contenció en la despesa, però la mateix temps encarrega un estudi sobre les armes noves que necessitaran les forces armades en un escenari 2012-2025.

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org