Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

EXPAL signa contracte de col•laboració amb l'empresa Brasilera IMBEL

Written by Tica Font on . Posted in Indústria i comerç d'armes

Posible transferència de tecnologia per la fabricació de bombes de dispersió d'Expal a una empresa brasilera

Del 14 al 17 d'abril ha tingut lloc la fira més gran d'armament d'Amèrica Llatina, LAAD 2009. La fira va tenir lloc a Rio de Janeiro i ha comptat amb la presència de destacades empreses de producció d'armament espanyoles, entre elles, EXPAL (que forma part del grup Maxam). Fruit de la participació en aquesta fira ha estat l'anunci per part d’EXPAL de la signatura d'un contracte de col•laboració amb dues empreses brasileres fabricants d'explosius i municions, IMBEL i ENGEPRON.

Dels dos contractes, el més preocupant és el que Expal ha signat amb Imbel. Imbel és una empresa que abasteix a l'exèrcit brasiler d'armes portàtils, municions, explosius i equips de comunicació. Per què ens preocupa aquest contracte? Encara que desconeixem els termes del mateix, la nostra preocupació radica, en que donades les semblances de producció de les dues empreses, es pugui produir un transvasament de tecnologia de manera que des de Imbel es fabriquin mines antipersona o bombes de dispersió amb la tecnologia desenvolupada per Expal, ja que aquesta no pot produir aquest armament a Espanya per motiu de la signatura del tractat d'Oslo per part d'Espanya.

Espanya amb la signatura del Tractat d'Oslo s'ha compromès a no utilitzar, desenvolupar, fabricar, adquirir, vendre i emmagatzemar bombes de dispersió; al mateix temps que s'ha compromès a destruir les existències que tingués. La signatura del Tractat per part del govern espanyol, suposa de les dues empreses espanyoles fabricants d'aquestes bombes, Expal i Instalaza, han de deixar de produir-les i exportar-les.

Brasil és un país que no ha signat el tractat ni el Tractat d'Oslo ni el d'Ottawa sobre mines antipersona, a més Brasil posseeix una indústria d'explosius capaç de produir aquestes bombes i exportar-les. Per aquesta raó cal pensar que amb la signatura d'aquest contracte de col•laboració de Expal amb Imbel, l'empresa espanyola cedeixi la tecnologia per a la fabricació de bombes de dispersió per part de l'empresa brasilera.

Aquest temor, no és infundat, des de fa uns anys es pot observar com la producció d'armes que requereixen poca tecnologia o tecnologia intermèdia s'està traslladant des de països industrialitzats cap a països en vies de desenvolupament. De forma gradual països com Israel, Brasil, Sud-àfrica... cada cop van tenint major pes com a productors i exportadors d'armes.

Aquesta tendència és molt preocupant, per que en la mesura en que les campanyes en favor del desarmament o de control tenen èxit en els països industrialitzats i aconseguim compromisos dels governs, la indústria trasllada la producció a països que no s'adhereixen als compromisos internacionals. De manera que les armes més barates o les més nocives, segueixen arribant a destinacions que no haurien d'arribar.

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org