Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

L’Estat espanyol, al 7è lloc del rànquing mundial d’exportadors d’armes

Written by Centre Delàs on . Posted in Indústria i comerç d'armes

Quasi tots els països àrabs que han rebut armament espanyol el 2010
estan afectats per l’onada de revoltes populars


L’1 de juny el Govern espanyol va lliurar als grups parlamentaris l’informe sobre exportacions de material de defensa i doble ús del 2010. Les exportacions de material de defensa han estat de 1.128,3 milions €, un 16,2% inferior al 2009, i ha situat l’Estat espanyol en el 7è lloc del rànquing mundial d’exportadors d’armes.

D’aquestes exportacions cal destacar, pel seu valor, les realitzades a: Veneçuela, 212 milions € (2 bucs de vigilància marítima); Mèxic, 126,4 milions € (6 avions i recanvis); República Txeca, 104,1 milions € (4 avions); Portugal, 41,3 milions € (2 avions); Colòmbia, 26,6 milions € (1 avió), i Xile 15,3 milions € (1 avió).

La majoria dels països àrabs també han rebut armament espanyol. Per exemple, Líbia ha comprat material per valor de 11,25 milions €, Aràbia Saudita 5,82 milions €, Algèria 3,12 milions €, Qatar 1 milió €, Egipte 2,54 milions €, Jordània 1,62 milions €, Marroc 2,51 milions €, Oman 3,20 milions €, Tunísia 778.480 € i Bahrain 40.690€. En total, al voltant dels 32 milions €.

La legislació espanyola recull la posició comuna europea en matèria d’exportacions d’armes. Aquesta posició incorporada a la legislació espanyola estableix que no s’autoritzaran exportacions d’armament “quan existeixi el risc manifest que l’exportació proposada pugui utilitzar-se amb finalitat de repressió interna”. Quasi tots els països àrabs que han rebut armament espanyol en el 2010 estan afectats per l’onada de revoltes populars que demanen llibertats i democràcia, i en alguns d’ells la repressió que estan exercint els governants sobre la població podria estar-se portant a terme amb armament made in Spain. Aquest és el cas de Líbia, Bahrain, Tunísia i Egipte.

També cal recordar que la llei de control de les exportacions d’armes estableix que es denegaran les exportacions a països inestables, en conflicte, que vulneren els drets humans i que donin suport o fomentin el terrorisme internacional.

Bombes de fragmentació a Líbia

Les bombes de fragmentació de fabricació espanyoles que Gadafi va utilitzar contra la població de Líbia van ser fabricades per l’empresa Instalaza, i segons les estadístiques oficials estan incloses en la categoria 4, “bombes, torpedes, coets i míssils”, categoria que com es pot veure és el suficientment genèrica com per no saber de quina mena de bombes o material explosiu es tracta. El 2010, per categoria 4 s’ha exportat material explosiu per valor de 105,20 milions €.

A Israel s’ha exportat material de defensa per valor d’1,43 milions €, en aquest cas el govern especifica que s’han exportat components de pistoles esportives, cossos de bombes inerts per a proves, sistemes de llançament d’un míssil de l’exèrcit espanyol i peces d’un satèl•lit de comunicació.

Pel que fa a les armes de caça i tir esportiu (sempre sospitoses) amb destinació als països àrabs, destacar les exportacions al Líban per valor de 1,52 milions €, Marroc per valor de 1,22 milions €, Turquia per valor de 3,42 milions € i Kuwait per valor de 95.398 €.

Centre Delàs d’Estudis per la Pau (Justícia i Pau)
Barcelona, 6 de juny de 2011

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org