Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

Primavera àrab, 15-M i complex militar-industrial

Written by Valentina Saini on . Posted in Indústria i comerç d'armes

Quina relació hi ha entre aquests tres fenòmens? Recentment, a gairebé un any de l'inici de la denominada Primavera Àrab, Amnistia Internacional ha publicat un informe1 sobre les armes exportades per països occidentals a diverses dictadures àrabs, com Egipte, Líbia, Bahrain, Tunísia i Síria.

Encara més recentment el Centre Delàs ha publicat un altre informe, sobre les exportacions espanyoles d'armament entre 2001 i 20102. És lamentable que mentre que les revoltes tunisenques i egípcies han innegablement inspirat les ocupacions de diverses places europees i moviments socials com el 15-M, els nostres impostos han finançat la fabricació i exportació de les armes que han contribuït a la repressió d'aquestes revoltes pacífiques, a través de les quals la població civil d'aquests països no demanava més que llibertat, dignitat i democràcia.

Crec que hi ha diverses raons per les quals hauríem d'incloure en el discurs de moviments socials com el 15-M unes clares reivindicacions als governs dels nostres països, per exigir-los que deixin de recolzar els ministeris de defensa i el complex industrial militar, retirant tot el suport econòmic que els hi proporcionen. Un suport que no és ni molt menys insignificant, i que procedeix dels nostres impostos. La primera raó és que, innegablement, l'ocupació de la Porta del Sol de Madrid i moviments com el 15-M han estat inspirades per l'ocupació de la plaça Tahrir. La qual cosa fa encara més inacceptable que, com a societat, estiguem indirectament finançant la fabricació i exportació d'aquelles armes que han estat i estan sent utilitzades per reprimir unes manifestacions tan legítimes i pacífiques com les nostres, i a les quals devem molt. La segona és que el fet que els nostres impostos siguin utilitzats per finançar el sector militar-industrial en un moment de crisi tan greu, en el que sectors com sanitat i educació sofreixen retallades de proporcions i conseqüències vergonyoses, i quan massa persones estan al limit de la pobresa, és lamentable i indignant. Sobretot quan llegim el que ha dit fa poc el Secretari d'Estat per a Defens sobre la suspensió de pagaments del Ministeri de Defensa espanyol3, qui ha declarat de manera tan clara com descarada que “no hauríem d'haver adquirit sistemes que no anem a usar, per a escenaris de confrontació que no existeixen i amb uns diners que no teníem llavors ni ara”.

La tercera és que, com subratlla l’esmentat informe sobre exportacions espanyoles d'armes del Centre Delàs, els estats europeus que han exportat armament als règims àrabs citats, han violat la Posició Comuna 2008/944/PESC de la Unió Europea. Aquesta Posició Comuna obliga els estats membres a no autoritzar cap exportació d'armament a “països amb una manifesta inestabilitat política i democràtica, que vulnerin els drets humans dels seus ciutadans, o que tinguin un Índex de Desenvolupament Humà delicat on es troben casos que prioritzen la despesa pública en material de defensa per sobre de la despesa social (educació i sanitat)”. Condicions que, ja és sabut, trobem en tots i cadascun dels règims àrabs citats als quals s'han exportat ingents quantitats d'armes i material de doble ús en els últims anys. Per no esmentar Israel, un país que discrimina, reprimeix i vulnera els drets humans de la població palestina cada dia i al que tant Estats Units com a la Unió Europea exporten armes contínuament.

Recopilant, no solament els nostres governs prefereixen retallar de manera brutal l'estat de benestar, les pensions, l'educació i la sanitat abans que cancel•lar les ajudes al sector de la defensa i al complex industrial militar, sinó que segueixen incomplint les seves pròpies lleis sobre exportacions d'armament i vulnerant indirectament els drets humans dels ciutadans de molts països. I, a sobre, ja que ho fan amb els nostres diners, ens fan còmplices d'això. Una raó més, i de pes, per dir: ja n'hi ha prou!

1http://www.amnesty.org/en/library/asset/ACT30/117/2011/en/049fdeee-66fe-4b13-a90e-6d7773d6a546/act301172011en.pdf

2http://www.centredelas.org/attachments/804_informe9_cas.pdf

3http://www.centredelas.org/images/stories/materials/La_suspensin_de_pagos_del_Ministerio_de_Defensa_cas_def.pd

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org