Resum de la reunió anual de l'ENAAT a Londres
Resum de la reunió anual de l’ENAAT a Londres El Centre d’Estudis per la Pau J. M. Delàs va assistir a la reunió anual de l’ E.N.A.A.T. (European Network Against Arms Trade) celebrada en aquesta ocasió a Londres els passats dies 21 i 22 de maig. Aquest any les jornades van consistir en unes sessions monogràfiques al voltant de diversos temes (fires internacionals de material de defensa; relació de les companyies de defensa amb la banca i amb les agències de crèdit a l’exportació, i l’estat del projecte del Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes) i altres de tipus més intern i organitzatiu de l’ENAAT en què es van compartir els balanços d’exportació d’armament i les activitats realitzades per les entitats participants. Francesc Benítez. Materials de Treball, núm. 27 (Novembre 2005)
L’organització que acollia la trobada en Londres, el CAAT (Campaign Against Arms Trade), havia preparat una sessió amb conferència i audiovisuals al voltant de les fires internacionals que se celebren periòdicament al Regne Unit: DESi (Defence Systems & Equipment International) i Farnborough International, en les quals uns 1.000 expositors d’uns 30 països exhibeixen sistemes de defensa perquè siguin adquirits per un nombre similar d’agències governamentals prèviament convidades, sense que el tracte als drets humans, la pobresa o els conflictes siguin un impediment en la transacció.
Cal destacar en la sessió el fantàstic audiovisual Where is the love realitzat per uns estudiats d’un institut de secundària molt proper al lloc on es realitza cada dos anys el DESi, que posa en evidència l’organització de la fira amb les seves entrevistes directes i eloqüents pel fet que entre els joves de l’institut hi ha una gran quantitat de refugiats o fills de refugiats que provenen de països que han sofert greus conflictes armats.(1)
L’altre gran tema que es va tractar de forma monogràfica va ser el de les relacions entre la banca i les agències de crèdit a la exportació, i les companyies de material de defensa. El ponent, del grup belga Forum voor Vredesaktie (Fòrum d’Acció per la Pau), va descriure les campanyes europees més actives relacionades a Itàlia(2) i Bèlgica(3), i per aquest segon cas va mostrar el resultat d’una investigació el 2003 en el marc de la campanya, en el qual els cinc principals bancs de Bèlgica (AXA, DEXIA, FORTIS, ING y KBC) tenien una inversió total combinada d’uns 1.500 milions de dòlars en unes 11 companyies internacionals de material de defensa.
La segona jornada va començar amb la ponència d’un membre del IANSA (International Action Network on Small Arms) al voltant de l’estat de la campanya internacional per a un Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes que fou iniciada el 2003 per aquesta entitat conjuntament amb Amnistia Internacional i Oxfam (Intermon-Oxfam) en 50 països, i que pretén que el tractat esdevingui un instrument legal que prohibeixi l’exportació d’armes a governs que puguin utilitzar-les en comissió de violacions dels drets humans dels seus ciutadans.
La resta de la jornada va ser per compartir els balanços de comerç d’armes per part de cada grup participant, així com les principals campanyes de pressió i sensibilització en què estan involucrades. Cal destacar l’èmfasi en la investigació al voltant de les agències de crèdit a la exportació en les quals estan treballant les organitzacions belga, holandesa i anglesa, i les campanyes de pressió als governs respectius amb relació a la fi de l’embargament de comerç d’armes de la Unió Europea a la Xina.
Notes:
1 Per obtenir més informació de les fires d’armes es pot visitar www.armsfair.com. A la seu del Centre Delàs es pot sol·licitar una còpia de l’audiovisual Where is the love (en anglès).
2 Campanya “Banche Armate”: http://www.saveriani.bs.it/missioneoggi/Campagne/Banche/index.htm
3 Campanya “Mijn Geld. Goed Geweten?” (Els meus diners. Consciència neta?):http://www.netwerk-vlaanderen.be/actie/