Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

Una bona notícia

Written by Centre Delàs on . Posted in Notícies

És gratificant donar bones notícies encara que sigui de tant en tant. Segons una nota apareguda en BBCMundo.com el dijous 10 d'abril, el Tribunal Superior de Londres va fallar que és il·legal la decisió de tancar una investigació sobre un acord multimilionari de venda d'armes entre el Regne Unit i Aràbia Saudita.
Materials de Treball, núm. 34 (juny 2008)


L'Oficina de Fraus del Regne Unit (SFO) va cancel·lar en el 2006, encara durant el mandat de Tony Blair, una investigació sobre un acord de vendes per uns 84.000 milions de dòlars. Aquesta investigació es va iniciar per la denúncia a l'empresa britànica fabricant d'armes BAE Systems, acusada d'efectuar pagaments il·legals a funcionaris saudites per assegurar-se els contractes. La cancel·lació va ser ordenada pel propi Blair, que va escriure una carta personal i secreta adduint com a argument que la investigació podia "perjudicar la seguretat britànica" i afegint raons “d'interès nacional”.

Ara sabem que les pressions del règim saudita sobre Londres per frenar les investigacions de suborn eren degudes a la implicació de diversos membres de la família real saudita, el príncep Bandar bin Sultà, que s'estima que va rebre 1.500 milions d'euros de comissió i va viatjar a Londres per a exercir personalment les pressions. Aquestes pressions van consistir a amenaçar amb suspendre la col·laboració antiterrorista, la qual cosa podia permetre que ocorregués un nou atemptant similar al del 7 de juliol de 2005. A més, després de la suspensió de la investigació, Aràbia Saudita va acordar comprar al Regne Unit 72 caçabombarders Eurofighter per valor d'uns 8.700 milions de dòlars.

Finalment, aquest mes d'abril, dos jutges del Tribunal Superior van dictaminar que la SFO va actuar de manera il·legal i van donar la raó als dos grups de pressió que van realitzar la denúncia, la Campanya Contra el Comerç d'Armes i Corner House Research del Regne Unit

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org