El Centre Delàs d'Estudis per la Pau té com a missió el foment d'una cultura de pau i la construcció d'una societat desarmada, i per això es dedica a sensibilitzar sobre els efectes perversos de les armes i el militarisme.
Agenda
Les entitats que formen part de la campanya Stop Killer Robots Espanya organitzen aquest pròxim divendres 12 d'abril un acte que comptarà amb la referent en la lluita pel desarmament i Premi Nobel de la Pau, Jody Williams. La impulsora de la Campanya per a la Prohibició de les Mines Antipersona (ICBL) i actual membre de la campanya internacional Stop Killer Robots, explicarà els principals riscos i amenaces que presenten les armes autònomes (killer robots) i la urgència de treballar per a la seva prohibició.
L'acte, organitzat per Stop Killer Robots Espanya (ICRAC, UAB, Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Fundipau, AIPAZ, Ceipaz, Fundación Cultura de Paz i Demospaz), tindrà lloc a les 16:30 hores a la UAB i comptarà també amb la participació de Pere Brunet, investigador del Centre Delàs expert en noves armes.
"Volem convèncer els governs de la necessitat d’invertir en salut, educació, treball i canvi climàtic en lloc d’invertir en l’àmbit militar. Necessitem construir urgentment estructures de seguretat humana en tot el món, posant a la vegada el fre a la guerra i la destrucció. Hem d’implicar als ciutadans i les organitzacions en un debat robust i obert sobre els resultats contraproduents de la despesa militar".
Ja pots llegir la declaració dels Dies d'Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar 2019 (GDAMS), queenguany coordinaran accions arreu entre el 13 d'abril i el 9 de maig.
Quin és l’impacte del comerç d’armes en la situació de seguretat dels països receptors? Com afecten als drets humans dels països importadors? Quines responsabilitats tenen els països exportadors de la Unió Europea? El dijous 30 de maig, al Palau de la Virreina, tindran lloc les Jornades del Centre Delàs, "Geopolítica de les armes. Eines i casos de denúncia des de la societat civil", on analitzarem la geopolítica de les armes al món actual, la legislació vigent i les eines de denúncia que es poden desenvolupar des d’iniciatives de la societat civil, amb la participació de reconeguts ponents d'entitats de prestigi i referència europea com el European Center for Constitutional and Human Rights, League of Human Rights, Campaign Against Arms Control (CAAT), i Rete Italiana per il Disarmo.
Més informació, programa complet i inscripcions aquí.
Notícies
Un any més, les entitats involucrades en la campanya Banca Armada participem a les juntes generals d'accionistes de BBVA, Banco Santander, CaixaBank, Banc Sabadell i Bankia per denunciar les seves polítiques d'inversions en empreses d'armament.
El passat divendres 15 de març, membres de la campanya van intentar fer l'acció de denúncia de la campanya davant accionistes, junta directiva del BBVA però la seguretat del recinte va implementar distintes mesures per impedir l’acreditació de les activistes per a poder intervenir en la junta, i els va acabar negant la possibilitat de fer-ho, tot i complir amb tots els requeriments legals i presentar les delegacions de vot corresponents.
Activistes de la campanya han denunciat amb èxit durant les darreres setmanes els vincles de Bankia, Banc Sabadell i Caixabank, amb el negoci de la guerra i les fronteres. Pots veure aquí les cròniques i els vídeos de les intervencions.
Un any més, l’exèrcit ha ocupat un estand al Saló de l’Ensenyament de Barcelona, i la campanya Desmilitaritzem l’Educació ha tornat a protestar en defensa d’una educació basada en el foment de la cultura de pau, el diàleg, la convivència i l’antimilitarisme.
Sota consignes i pancartes amb lemes com “Fora l’Exèrcit del Saló”, “Les armes no eduquen, les armes maten” o “Fora l’Exèrcit de l’escola”, els activistes van denunciar el passat 20 de març la presència de l’Exèrcit al Saló.
El passat 25 de març, la Comissió d'Indústria, Recerca i Energia (ITRE, per les seves sigles en anglès) del Parlament Europeu va adoptar l'acord provisional pactat amb el Consell de la UE sobre el Fons Europeu de Defensa 2021-2027. En el seu estat actual, aquest compromís estableix un perillós precedent contra el funcionament democràtic de la UE, en particular respecte al paper de supervisor del Parlament. També està lluny de respondre a la majoria de preocupacions mostrades per la societat civil sobre el finançament de la UE en R+D militar.
El vot final a sessió de Plenari està previst el pròxim dimecres 17 d'abril.
El passat mes de març va tenir lloc la trobada global 2019 de la campanya internacional Stop Killer Robots, en la qual va participar el Centre Delàs d'Estudis per la Pau com a membre actiu de la campanya. La reunió anual va tenir lloc a Berlín i durant 3 dies (del 21 al 23 de març) un centenar d'activistes de 40 països van debatre i van reflexionar sobre com avançar i impulsar el treball de la campanya per a prohibir de forma preventiva les armes totalment autònomes i convèncer als estats perquè iniciïn negociacions sobre un tractat.
Entrevistes i articles
Saber és poder: Comparteix-ho! fes-ne difusió a les xarxes socials.
|
Fes-te soci o col·laborador del Centre Delàs per defensar aquesta i altres causes per al foment d’una cultura de Pau i la construcció d’una societat desarmada
|
Versión en castellano
Agenda
Las entidades que forman parte de la campaña Stop Killer Robots España organizan este próximo viernes 12 de abril un acto que contará con la referente en la lucha por el desarme y Premio Nobel de la Paz, Jody Williams. La impulsora de la Campaña para la Prohibición de las Minas Antipersona (ICBL) y actual miembro de la campaña internacional Stop Killer Robots, explicará los principales riesgos y amenazas que presentan las armas autónomas (killer robots) y la urgencia de trabajar para su prohibición.
El acto, organizado por Stop Killer Robots España (ICRAC, UAB, Centro Delàs de Estudios por la Paz, Fundipau, AIPAZ, Ceipaz, Fundación Cultura de Paz y Demospaz), tendrá lugar a las 16:30 horas en la UAB y contará también con la participación de Pere Brunet, investigador del Centro Delàs experto en nuevas armas.
Los Días de Acción Global para la Reducción del Gasto Militar 2019 tendrán lugar del 13 de abril al 9 de mayo
"Queremos convencer los gobiernos de la necesidad de invertir en salud, educación, trabajo y cambio climático en lugar de invertir en el ámbito militar. Necesitamos construir urgentemente estructuras de seguridad humana en todo el mundo, poniendo a la vez freno a la guerra y la destrucción. Tenemos que implicar a los ciudadanos y las organizaciones en un debate robusto y abierto sobre los resultados contraproducentes del gasto militar".
Ya puedes leer la declaración de los Días de Acción Global para la Reducción del Gasto Militar 2019 (GDAMS), que este año coordinarán acciones en todo el mundo entre el 13 de abril y el 9 de mayo.
¿Cuál es el impacto del comercio de armas en la situación de seguridad de los países receptores? ¿Cómo afectan a los derechos humanos de los países importadores? ¿Qué responsabilidades tienen los países exportadores de la Unión Europea? El jueves 30 de mayo, en el Palau de la Virreina, tendrán lugar las Jornadas del Centro Delàs, "Geopolítica de las armas. Herramientas y casos de denuncia desde la sociedad civil", donde analizaremos la geopolítica de las armas en el mundo actual, la legislación vigente y los aperos de denuncia que se pueden desarrollar desde iniciativas de la sociedad civil, con la participación de reconocidos ponentes de entidades de prestigio y referencia europea como el European Center for Constitutional and Human Rights, League of Human Rights, Campaign Against Arms Control (CAAT), i Rete Italiana per il Disarmo.
Más información, programa completo e inscripciones aquí.
Noticias
Otro año más, las entidades involucradas en la campaña Banca Armada participan en las juntas generales de BBVA, Banco Santander, CaixaBank, Banc Sabadell y Bankia para denunciar sus políticas de inversiones en empresas de armamento.
El pasado 15 de marzo, miembros de la campaña intentaron hacer la acción de denuncia ante los accionistas y junta directiva en la junta general del BBVA, pero la seguridad del recinto dificultó y retrasó todos los procedimientos para impedir la acreditación de las activistas para poder intervenir durante el turno de palabra en la junta, y les acabaó negando la posibilidad de hacerlo, pese a cumplir con todos los requerimientos legales y presentar las delegaciones de voto correspondientes.
Activistas de la campaña han denunciado con éxito durante las últimas semanas los vínculos de Bankia, Banco Sabadell y CaixaBank, con el negocio de la guerra y las fronteras. Puedes ver aquí las crónicas y los videos de las intervenciones.
Un año más, el ejército ha ocupado un estand en el Saló de l'Ensenyament de Barcelona, y la campaña Desmilitaritzem l'Educació (Desmilitarizemos la Educación) ha vuelto a protestar en defensa de una educación basada en el fomento de la cultura de paz, el diálogo, la convivencia y el antimilitarismo.
Bajo consignas y pancartas con lemas como “Fuera el Ejército del Salón”, “Las armas no educan, las armas matan” o “Fuera el Ejército de la escuela”, los activistas denunciaron el pasado 20 de marzo la presencia del Ejército al Salón.
El pasado 25 de marzo, la Comisión de Industria, Investigación y Energía (ITRE, por sus siglas en inglés) del Parlamento Europeo adoptó el acuerdo provisional pactado con el Consejo de la UE sobre el Fondo Europeo de Defensa 2021-2027. En su estado actual, este compromiso establece un peligroso precedente contra el funcionamiento democrático de la UE, en particular respecto al papel de supervisor del Parlamento. También está lejos de responder a la mayoría de preocupaciones mostradas por la sociedad civil sobre la financiación de la UE en I+D militar.
El voto final a sesión de Plenario está previsto el próximo miércoles 17 de abril.
El pasado mas de marzo tuvo lugar el encuentro global 2019 de la campaña internacional Stop Killer Robots, en la cual participó el Centro Delàs de Estudios por la Paz como miembro activo de la campaña. La reunión anual tuvo lugar en Berlín y durante 3 días (del 21 al 23 de marzo) un centenar de activistas de 40 países debatieron y reflexionaron sobre cómo avanzar e impulsar el trabajo de la campaña para prohibir de forma preventiva las armas totalmente autónomas y convencer en los estados porque inicien negociaciones sobre un tratado.
Entrevistas y artículos
Saber es poder: ¡Compartelo!
Difúndelo en las redes sociales.
|
Hazte socio o colabrador del Centre Delàs para defender esta y otras causas para el fomento de una cultura de Paz y la construcción de una sociedad desarmada.
|
|