El Centre Delàs d'Estudis per la Pau té com a missió el foment d'una cultura de pau i la construcció d'una societat desarmada, i per això es dedica a sensibilitzar sobre els efectes perversos de les armes i el militarisme.
Publicacions
L’informe “La industria militar i de seguretat de fronteres a Catalunya” ha estat elaborat amb l’objectiu d’aportar informació sobre la realitat de la presencia d’aquest tipus d’indústria a Catalunya. La recerca analitza la tendència creixent de la producció en l’àmbit de la seguretat, lligat a empreses que ja subministraven components i serveis militars a les grans companyies del sector de la defensa o al mateix Ministeri de Defensa d’Espanya. Aquestes empreses militars i de seguretat han iniciat un milionari creixement de facturació a tota Europa (també a Espanya i Catalunya), en un moment en què la despesa militar espanyola havia disminuït arran de la crisi econòmica iniciada en 2007.
La recerca posa en context a les empreses ubicades a Catalunya que obtenen benefici de la resposta de les institucions europees de fortificar les fronteres davant de la problemàtica de persones que fugen de les guerres i de la pobresa. Indra, Sener, Tecnobit, GMV, Rohde & Schwarz, Accenture, Sopra Steria, ATOS IT o Thales, totes elles empreses que han crescut o s’han instal·lat a Catalunya, que tenen un posicionament important en els sectors de la defensa i la seguretat, i que reben fons de finançament d'aquest sector.
Autores: Nora Miralles i Pere Ortega
Pots consultar i descarregar el resum executiu en català i en castellà; i l'informe complet en català i en castellà.
El Centre Delàs d'Estudis per la Pau, com a membre actiu de la Plataforma Aturem la Guerra, es va adhererir al manifest que la Plataforma va fer públic amb motiu de la convocatòria d'una protesta urgent arran de les recents agressions d’EUA a l’Orient Mitjà, i davant la situació de guerra contínua i intervencions estrangeres en aquesta regió i arreu del món. Membres del Centre van participar en la concentració convocada a Barcelona el passat dissabte 25 de gener, emmarcada en una campanya antibel·licista internacional.
"Rebutgem qualsevol nova agressió militar a la regió per part de potències, ja siguin regionals o mundials. Així mateix reclamem una solució democràtica i respectuosa dels drets humans als conflictes existents, en especial per als pobles de Iemen i Síria, països que pateixen guerres amb centenars de milers de morts i milions de refugiat". Podeu llegir el manifest complet aquí.
El dimarts 14 de gener de 2020, va atracar a Motril el vaixell saudita Bahri Hofuf. Des del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, delegació andalusa, vam mostrar el nostre total rebuig i vam demanar al govern autonòmic i als governs municipals d'Andalusia, així com a les autoritats portuàries, responsabilitats per oferir port segur al Bahri Hofuf, que vindria carregat de material de guerra des dels Estats Units.
El Centre Delàs va tornar a afirmar que "és denunciable i vergonyosa la falta de coherència del govern d'Espanya en oferir port segur als qui fan la guerra en comptes dels qui la sofreixen i fugen arriscant les seves vides en la nostra mar i sense un passatge segur". Podeu llegir el comunicat complet aquí.
L'International Peace Bureau va fer pública una nova declaració en motiu de l'assassinat del general Soleimani per part dels Estats Units, on mostra el seu rebuig a "les accions temeràries, bel·ligerants i seriosament perilloses dels EUA que acosten al món encara més a un conflicte global que sens dubte inclouria l'ús d'armes nuclears. Més guerra no és la resposta".
"La nostra tasca ara és fer tot el possible per a evitar una escalada, una guerra més àmplia o fins i tot una guerra nuclear, en resposta al que sens dubte serà la represàlia de l'Iran. Fem una crida immediata a accions urgents del moviment de pau a tot el món". Podeu llegir la declaració completa aquí.
Entrevistes i articles
Saber és poder: Comparteix-ho! fes-ne difusió a les xarxes socials.
|
Fes-te soci o col·laborador del Centre Delàs per defensar aquesta i altres causes per al foment d’una cultura de Pau i la construcció d’una societat desarmada
|
Versión en castellano
Publicaciones
El informe “La industria militar y de seguridad de fronteras en Cataluña” ha sido elaborado con el objetivo de aportar información sobre la realidad de la presencia de este tipo de industria en Cataluña. La investigación analiza la tendencia creciente de la producción en el ámbito de la seguridad, ligado a empresas que ya suministraban componentes y servicios militares a las grandes compañías del sector de la defensa o al mismo Ministerio de Defensa del Estado español. Estas empresas militares y de seguridad han iniciado un millonario crecimiento de facturación en toda Europa (también en España y Cataluña), en un momento en que el gasto militar español había disminuido a raíz de la crisis económica iniciada en 2007.
La investigación pone en contexto a las empresas ubicadas en Cataluña que obtienen beneficio de la respuesta de las instituciones europeas de fortificar las fronteras ante la problemática de personas que huyen de las guerras y de la pobreza. Indra, Sener, Tecnobit, GMV, Rohde & Schwarz, Accenture, Sopra Steria, ATOS IT o Thales, todas ellas empresas que han crecido o se han instalado en Cataluña, que tienen un posicionamiento importante en los sectores de la defensa y la seguridad, y que reciben fondo de financiación de este sector.
Autores: Nora Miralles y Pere Ortega
Puedes consultar y descaregar el resumen ejecutivo en castellano y en catalán; y el informe completo en castellano y en catalán.
Noticias
El Centro Delàs de Estudios por la Paz, como miembro activo de la Plataforma Aturem la Guerra, se adhirió al manifiesto que la Platafroma hizo público con motivo de la convocatoria de una protesta urgente a raíz de las recientes agresiones de EE. UU. en Oriente Medio, y ante la situación de guerra continua e intervenciones extranjeras en esta región y en todo el mundo. Miembros del Centro participaron en la concentración convocada en Barcelona el pasado sábado 25 de enero, enmarcada en una campaña antibelicista internacional.
"Rechazamos cualquier nueva agresión militar en la región por parte de potencias, ya sean regionales o mundiales. Así mismo reclamamos una solución democrática y respetuosa de los derechos humanos a los conflictos existentes, en especial para los pueblos de Yemen y Siria, países que sufren guerras con centenares de miles de muertes y millones de refugiado". Lee el manifiesto completo aquí.
El martes 14 de enero de 2020, atracó en Motril el barco saudí Bahri Hofuf. Desde el Centro Delàs de Estudios por la Paz, delegación andaluza, mostramos nuestro total rechazo y pedimos al gobierno autonómico y a los gobiernos municipales de Andalucía, así como a las autoridades portuarias, responsabilidades por ofrecer puerto seguro al Bahri Hofuf, que vendría cargado de material de guerra desde Estados Unidos.
El Centro Delàs volvió a afirmar que "es denunciable y vergonzosa la falta de coherencia del gobierno de España al ofrecer puerto seguro a quienes hacen la guerra en vez de a quienes la sufren y huyen arriesgando sus vidas en nuestro mar y sin un pasaje seguro". Puedes leer el comunicado completo aquí.
El International Peace Bureau hizo pública una nueva declaración en motivo del asesnato del general Soleimani por parte de los Estados Unidos, donde muestra su rechazo a "las acciones temerarias, beligerantes y seriamente peligrosas de los EE. UU. que acercan al mundo aún más a un conflicto global que sin duda incluiría el uso de armas nucleares. Más guerra no es la respuesta".
"Nuestra tarea ahora es hacer todo lo posible para evitar una escalada, una guerra más amplia o incluso una guerra nuclear, en respuesta a lo que sin duda será la represalia de Irán. Hacemos un llamado inmediato a acciones urgentes del movimiento de paz en todo el mundo". Puedes leer la declaración completa aquí.
Entrevistas y artículos
Saber es poder: ¡Compartelo!
Difúndelo en las redes sociales.
|
Hazte socio o colabrador del Centre Delàs para defender esta y otras causas para el fomento de una cultura de Paz y la construcción de una sociedad desarmada.
|
|