Observatory on disarmament, arms trade, armed conflict and culture of peace
joomla templates top joomla templates template joomla

Caixa Catalunya i GTD poden adquirir GAMESA

Written by Centre Delàs on . Posted in Indústria i comerç d'armes

GAMESA és una indústria especialitzada en panelajes amb forta implantació en el sector aeronàutic tant militar com civil. Entre les empreses que pugnen per adquirir la divisió aeronàutica es troba una empresa d'enginyeria, la catalana GTD Sistemes, dedicada a programes i simuladors de vol. Però com l'operació necessita finançament, l'entitat que avala l'adquisició és la Caixa de Catalunya.
P.O. Materials de Treball, núm. 27 (novembre 2005)



GAMESA és una indústria especialitzada en panelajes amb forta implantació en el sector aeronàutic tant militar com civil. En els últims anys ha anat desplaçant la seva producció cap al sector d’aerogeneradors per a la producció d'energia eòlica i s’ha convertit en una de les més competitives en el mercat mundial. Tant és així que la divisió d'aeronàutica no arriba ni al 20% de la seva facturació anual de 2.315 milions €. Ara GAMESA ha posat en venda la seva divisió aeronàutica per 144 milions d'€. per canviar d’orientació i dedicar tots els seus esforços a la producció d’aerogeneradors. Entre les empreses que pugnen per adquirir la divisió aeronàutica es troba una empresa d'enginyeria, la catalana GTD Sistemes, dedicada a programes i simuladors de vol. Però com l'operació necessita finançament, l'entitat que avala l'adquisició és la Caixa de Catalunya. I qui és l'actual president de Caixa de Catalunya? L'exministre de Defensa Narcís Serra. És a dir, l'home que des de la cúpula del Ministeri de Defensa va impulsar en el seu moment la creació del modern complex militar industrial a Espanya. Aquesta operació entra en sintonia amb les propostes de la Generalitat i alguns ajuntaments catalans d'impulsar el desplegament d'un pol industrial aeronàutic a Catalunya, amb la pretensió de desplaçar a terres catalanes la producció de components per a la fabricació dels diversos productes del consorci d’EADS (European Aeronautic Defence and Space). Empresa que, com el seu nom indica, és el fabricant de la majoria de grans projectes militars europeus: l'avió de combat Eurofighter, l'avió de transport militar A400-M, l'helicòpter de combat Tigre, projectes de guerra electrònica, míssils Iris-T aire/aire, també l’Airbus civil.

Una operació que, al costat de la creació de BAIE (Barcelona Aeronàutica i de l'Espai), consorci que agrupa al sector aeronàutic empresarial; el Centre Tecnològic de l'Aeronàutica i l'Espai de Catalunya (CTAE), situat a Viladecans, impulsat per la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya; més les ajudes oficials de la Generalitat (4,8 milions d'euros) per impulsar el sector, poden acabar consolidant la implantació d'un sector industrial aeronàutic en terres catalanes. La nostra preocupació és que pot acabar implantant-se un complex militar industrial a Catalunya, ja que quan es tracta de components resulta molt difícil diferenciar si la seva destinació final és militar o civil. La qual cosa ens empeny a promoure campanyes de prevenció i, arribat el cas de confirmar-se una producció militar, portar a terme el boicot contra les empreses productores i entitats financeres que els donin el seu suport.

Working with:

sipri

Member of:

aipazenaatipbwar-resisters
lafedecmciansaican
killer-robots inewgcoms

Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs

Adress: Carrer Erasme de Janer, 8 (Entresol - despatx 9)
08001 Barcelona SPAIN
Phone: +(34) 93 441 19 47
Email: info@centredelas.org